AMSTERDAM - Jongeren bij wie het spijbelen de spuigaten uitloopt, moeten binnen een maand door een speciale spijbelrechter worden bestraft. Dat meldt De Telegraaf dinsdag. Een kamermeerderheid steunt het plan van de PvdA. Bij de rechtzitting moeten ook de ouders van spijbelaars aanwezig zijn.

Het aantal spijbelaars kan met de invoering van een speciale rechter worden teruggebracht, stelt Tweede-Kamerlid Aleid Wolfsen namens de PvdA. "Bijna iedere jeugdcrimineel is ooit begonnen met spijbelen en het is dan ook zaak om daar te beginnen met ingrijpen", zegt Wolfsen in de krant. De politicus weet zich gesteund door VVD, LPF en onafhankelijk kamerlid Geert Wilders.

De huidige aanpak voldoet volgens Wolfsen niet meer omdat de 'hardnekkige' spijbelaar niet snel genoeg voor het gerecht komt. Indien de leerplichtambtenaar constateert dat een leerling met regelmaat spijbelt, maakt hij proces-verbaal op. Het duurt vervolgens vaak meer dan een jaar voordat een rechter zich over de situatie van de spijbelaar buigt.