PARIJS - In verschillende steden in Frankrijk braken maandagavond opnieuw ongeregeldheden uit, maar de rellen leken iets minder hevig dan voorgaande nachten, vooral in Parijs. In totaal zijn op deze twaalfde dag van onlusten toch nog bijna 1200 auto's in brand gestoken, volgens de politie dinsdag. Dat zijn er tweehonderd minder dan een nacht eerder.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Twaalf politieagenten raakten gewond, de meesten doordat ze met voorwerpen werden bekogeld. In meer dan tien gebouwen werd brand gesticht. De Franse politie verrichtte ongeveer 330 arrestaties. Volgens de autoriteiten in de gemeente Clichy-sous-Bois zwakt het geweld iets af en hoefde de brandweer minder vaak uit te rukken.

Steden

Ook maandag werd op verschillende plaatsen brand gesticht. In Parijs werd onder meer een gymnasium in brand gestoken. In Toulouse staken jongeren een bus en twintig auto's in brand. Ook in Straatsburg en Lille was het onrustig. Hier gingen in totaal zeker vier auto's in vlammen op. In Lille werd in een arbeiderswijk een crèche bij een school in brand gestoken. In Auxerre werden vijftien mensen met ademhalingsmoeilijkheden in een ziekenhuis opgenomen, nadat een kelder in een flatgebouw in brand was gestoken.

Dode

Sinds de onlusten bijna twee weken geleden begonnen, is er een dode gevallen en zijn ruim honderd politiemannen en brandweerlieden gewond geraakt. Een vrouw raakte zwaargewond toen zij met benzine werd overgoten en in brand werd gestoken. In totaal zijn 5000 auto's uitgebrand. De politie heeft 1200 mensen gearresteerd en ongeveer twintig zijn er al veroordeeld. Enkele honderden mensen hebben maandagavond in de Parijse voorstad Stains de 61-jarige man herdacht die aan zijn verwondingen is bezweken, nadat hij door relschoppers was mishandeld.

Villepin

De Franse premier Dominique de Villepin kondigde maatregelen aan om een einde te maken aan de onlusten. Hij stelde extra politiemensen in het vooruitzicht, maar gaat niet over tot inzet van het leger. Hij kondigde aan 1500 extra agenten naar de brandhaarden in het land te sturen, als versterking van de 8000 politiemannen die al zijn ingezet. Ook mogen gemeentebesturen een avondklok instellen. In de Parijse voorstad Le Raincy is sinds maandagavond al het eerste uitgaansverbod van kracht.

Onderzoek

Verder komt er een onderzoek naar de dood van twee allochtone jongeren die de aanleiding vormden voor de rellen. Zij kwamen twee weken geleden door elektrocutie om het leven in een transformatorhuisje. Ze zouden daarin zijn gevlucht toen de politie hen achtervolgde. Bovendien wil de regering de achterstandssituatie in de arme voorsteden verbeteren met meer scholing, werk en nieuwbouw.

Brussel

In Brussel was het voor de tweede nacht onrustig. In de wijken Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst werden zeker vier auto's in brand gestoken. Ook zijn stenen gegooid in de richting van politievoertuigen. Dat meldde de Vlaamse publieke omroep VRT. Niemand werd aangehouden en er was alleen materiële schade. De politie onderzoekt of er verband is met de onlusten in Frankrijk.

Ambassade

De Nederlandse ambassade in Parijs heeft landgenoten gewaarschuwd om 's avonds en 's nachts de departementen Seine-Saint-Denis en Val-d'Oise in Parijs zoveel mogelijk te mijden. De ambassade noemt specifiek de gemeenten Argenteuil (in het noord-oosten) en Trappes ten zuid-oosten van de Franse hoofdstad. De ambassades van Groot-Brittannië, Japan, Polen, Rusland en de Verenigde Staten hebben ook al dergelijke waarschuwingen doen uitgaan.