SYDNEY - De Australische politie heeft maandag bij invallen in Sydney en Melbourne in totaal zeker zestien terreurverdachten opgepakt. Politiechef Ken Moroney zei tegen de Australische nieuwszender ABC dat daarmee een grote terroristische aanslag in het land is voorkomen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Ik ben opgelucht dat we, wat ik beschouw als het beslissende stadium in de voorbereiding van een terroristische aanslag, hebben verstoord", aldus commissaris Moroney van New South Wales.

Chemicaliën

Tijdens de arrestaties werd een verdachte neergeschoten. Hij raakte gewond. De islamitische geestelijke Abu Bakr, die geldt als een aanhanger van Osama bin Laden, was een van de arrestanten in Melbourne. De politie nam chemicaliën, wapens en materiaal in beslag waarmee het mogelijk is explosieven te maken. Ook werden rugzakken en computers meegenomen.

Geen doel

De verdachten zouden geen specifiek doel op het oog hebben. De politie zei echter wel dat de verdachten geen plannen hadden om volgend jaar de Commonwealth Games te verstoren die zullen worden bijgewoond door de Britse koningin Elizabeth II.

Howard

De Australische premier Howard meldde vorige week woensdag dat de regering inlichtingen had ontvangen over een potentiële terroristische dreiging. Daarop stemde het parlement in met een wet waardoor terrorismeverdachten al in een vroeg stadium kunnen worden opgepakt.

De Australische inlichtingendienst had eerder voor het eerst toegegeven dat zich extremisten in het land bevinden. Ongeveer tachtig van hen hebben volgens de dienst hun terroristische opleiding gehad in Pakistan en Afghanistan. Australië is tot dusver gevrijwaard gebleven van terroristische aanslagen zoals in New York en Londen. Wel waren Australische toeristen in Indonesië slachtoffer van aanslagen.