UTRECHT - In het uitgaanscircuit van Amsterdam is weer vervuilde cocaïne opgedoken. Anderhalve week geleden raakten vier personen onwel na het gebruik van cocaïne. Zij moesten worden opgenomen in het ziekenhuis.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het Trimbos-instituut heeft na de melding van de hulpverleningsdiensten de cocaïne onderzocht. "In de cocaïne werden sporen van atropine aangetroffen", aldus een woordvoerder van het Trimbos maandag.

Groot alarm

In december vorig jaar sloeg het instituut groot alarm over vervuilde drugs, toen tientallen mensen in het hele land onwel raakten na gebruik van met atropine vermengde cocaïne. Tot in maart kwamen meldingen binnen van slachtoffers van de vervuilde cocaïne.

Atropine geeft gezichts- en gehoorshallucinaties en kan hartrimtestoornissen veroorzaken. Een overdosis kan leiden tot bewusteloosheid of in het uiterste geval de dood.

Nieuwe lading

Het Trimbos houdt in de gaten of de nu aangetroffen verontreinigde drugs tot dezelfde partij behoort of dat sprake is van een nieuwe partij op de markt. "Samen met de GGD's, verslavingsinstellingen en de ziekenhuizen blijven we nieuwe meldingen monitoren. Als er meer gevallen binnenkomen, dan gaat het waarschijnlijk om een nieuwe lading."

Met een landelijke campagne waarschuwde het Trimbos vanaf december met posters en folders voor de gevaren van de vervuilde cocaïne. In 1997 dook de stof ook al eens op, toen in een partij xtc-pillen.