PARIJS - De Franse premier Dominique de Villepin heeft aangekondigd dat de regering "hard en juist" zal optreden tegen de relschoppers in de Franse voorsteden. Hij zei dat maandagavond in het journaal van de Franse televisiezender TF1.

De premier noemde de rellen van de afgelopen elf nachten "onacceptabel". Volgens hem wordt de onrust verspreid door "georganiseerde criminele netwerken". Maar De Villepin sloot vooralsnog uit dat het leger zal worden ingezet om de rellen de kop in te drukken. Onder meer de Franse politiebond Action Police CFTC had om militaire steun gevraagd.

Avondklok

De Villepin heeft het groene licht aan de lokale autoriteiten gegeven om een avondklok in te stellen indien zij dat nodig achten. In de Parijse voorstad Le Raincy is sinds maandagavond al het eerste uitgaansverbod van kracht.

Uitgebreid onderzoek

De premier kondigde ook een uitgebreid onderzoek aan naar de dood van twee allochtone jongeren die de aanleiding vormden voor de rellen. Zij kwamen bijna twee weken geleden door elektrocutie om het leven in een transformatorhuisje. Ze zouden daarin zijn gevlucht toen de politie hen achtervolgde.

Verder wil de Franse regering de dieper liggende problematiek - discriminatie, werkloosheid en slechte huisvesting - aanpakken. Een reeds bestaand project om de verpauperde flats in de buitenwijken af te breken en te vervangen door moderne woningen, wordt versneld.

Werkstages

Ook zullen van staatswege veel meer werkstages aan de kansarme (allochtone) jongeren worden aangeboden om ze een kans te geven op de arbeidsmarkt.