AMSTERDAM - Oud Sluis in Sluis is voor het tweede achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot het beste restaurant van Nederland. Chef-kok Sergio Herman nam maandag in Amsterdam de Lekker Award 2006 in ontvangst tijdens de presentatie van de 28e editie van restaurantgids Lekker.

Op de tweede plaats in de jaarlijkse toptien prijkt dit jaar weer De Librije in Zwolle. Het restaurant van chef-kok Jonnie Boer zakte vorig jaar nog van twee naar vier, maar is na een grondige verbouwing weer terug in de topdrie. Het Rotterdamse Parkheuvel van chef-kok Cees Helder staat wederom op de derde plaats.

Ranglijst

Nieuw in de bovenste regionen van de ranglijst zijn Chapeau! in Bloemendaal (8) en De Leest in Vaassen (4). Jacob-Jan Boerma van De Leest is net als vorig jaar door collega's gekozen tot meest veelbelovende chef-kok. De topdrie van beste chef-koks is onveranderd gebleven. Jonnie Boer is opnieuw door collega's op de eerste plaats gezet. Cees Helder volgt op de tweede plaats en Sergio Herman staat op drie.

Gids

De 71 rapporteurs bezochten het afgelopen jaar 750 verschillende restaurants, waarvan er vijfhonderd in de gids staan. Ze proefden ongeveer 10.000 gerechten. Zij signaleren drie stromingen chef-koks in de keuken: de jonge creatieveling, de oude garde met een klassieke basis en - in de meerderheid - de chefs die kopi�ren en imiteren. Ook constateren ze veel interieurvernieuwingen, waarbij 'modern maar stemmig' de boventoon voert.

Meer dan voorheen storen de voorproevers zich aan het roken in restaurants. Andere kritiekpunten zijn dat er te zoet wordt gekookt (de kleuterkeuken) en soms iets te veel amuses tussendoor op tafel komen. Het menu dat uitsluitend bestaat uit zulke kleine gerechten, is in opkomst en dat is volgens de rapporteurs wel een goede ontwikkeling.

Gerechten

Gerechten die op vrijwel geen enkele menukaart ontbreken, zijn ganzen- en eendenlever, zeebaars, zwartvoetvarken en jakobsmosselen. Het gebruik van 'vergeten groente' als knolselderij en schorseneren komt steeds vaker voor, tot grote vreugde van de proevers. Wat zij graag geschrapt zien, zijn de 'schuimpjes, moussejes en pureetjes', ofwel de 'Olvaritjes', vernoemd naar de potjes gemalen babyvoedsel.

Lekker 2006 ligt vanaf dinsdag in de winkel.