PARIJS - De Nederlandse ambassade in Parijs heeft landgenoten gewaarschuwd om 's avonds en 's nachts onrustige voorsteden van Parijs en steden elders in het land zoveel mogelijk te mijden.

De ambassade noemt specifiek Parijs, Dijon, Lille, Marseille, Nice en Toulouse, maar waarschuwt dat de ongeregeldheden zich naar andere steden kunnen uitbreiden. Mensen die naar Frankrijk willen krijgen het advies de berichten in de media in de gaten te houden.

De ambassades van Groot-Brittannië, Japan, Polen, Rusland en de Verenigde Staten hebben ook al dergelijke waarschuwingen doen uitgaan. Nog vóór het weekeinde raadde de ambassade van de VS Amerikanen die naar Parijs wilden aan een taxi te nemen van het vliegveld Charles-de-Gaulle bij Roissy ten noorden van Parijs, en vooral niet de metro te nemen. Die loopt dwars door de voorsteden waar felle botsingen plaats hebben gevonden.

Metro

Eén treinstel is daar overvallen en met stenen bekogeld. De machinist werd eruit gegooid en de passagiers beroofd. Vóór het weekeinde reed op die lijn daarom nog maar één op de vijf treinen, omdat de machinisten niet meer durfden. Sindsdien rijden alle treinen weer, maar met politiebewaking.

Dergelijke maatregelen zijn maandagmorgen ook genomen in het Normandische Elboeuf en in Saint-Etienne in Centraal-Frankrijk, nadat daar autobussen in vlammen waren opgegaan. Hier en daar wordt gereden met politiebescherming. Elders hebben de vervoersmaatschappijen particuliere beveiligingsdiensten.