De Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie ligt niet langer aan de beademing en is inmiddels aanspreekbaar. Dat laat zijn literair agent Andrew Wylie aan persbureau AP weten. Een dag eerder werd de schrijver neergestoken op een podium in de Verenigde Staten.

De auteur van De duivelsverzen werd vrijdag aangevallen tijdens een lezing in Chautauqua in de staat New York. Volgens CNN heeft hij drie steekwonden in de nek, vier steekwonden in de buik, een in de borst, een in zijn oog en een snijwond in zijn been.

Waarschijnlijk verliest de 75-jarige Rushdie zijn rechteroog, meldde Wylie eerder. Ook de zenuwen in zijn arm zijn ernstig beschadigd geraakt. Hoe het verder met Rushdie gaat, heeft zijn literair agent niet bekendgemaakt.

Direct na de steekpartij werd een 24-jarige man aangehouden. Hij wordt verdacht van mishandeling en poging tot doodslag. Dat meldde justitie in Chautauqua zaterdag. De verdachte zegt onschuldig te zijn.

De politie en de openbaar aanklager doen nog onderzoek naar het motief van de dader. Vermoedelijk heeft de aanval iets te maken met een fatwa, een advies van een islamitisch rechtsgeleerde.

Deze fatwa is eind jaren tachtig door ayatollah Ruhollah Khomeini uitgesproken. De re­li­gi­eus lei­der uit Iran riep moslims destijds op Rushdie te vermoorden. De aanleiding daarvoor was diens boek De duivelsverzen. Het leidde tot talloze doodsbedreigingen aan het adres van de schrijver en verschillende moordpogingen. De Japanse vertaler van het boek werd zelfs vermoord.