De verdachte van de aanval op de Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie is een 24-jarige man uit de Amerikaanse staat New Jersey, heeft de politie vrijdagavond bekendgemaakt. De auteur is er ernstig aan toe. Fundamentalistische media in Iran die extremistisch religieus gedachtegoed steunen, prijzen de man die hem neerstak.

"Het gaat niet goed met Salman", zegt Andrew Wylie, de vertegenwoordiger van Rushdie. De schrijver zal waarschijnlijk een van zijn ogen verliezen. Ook liep hij zenuwletsel in een van zijn armen en schade aan zijn lever op. Rushdie ligt op dit moment aan de beademing en kan niet praten.

Rushdie werd tijdens een lezing op het podium aangevallen en in zijn nek en buik gestoken. Op het podium werd eerste hulp verleend. Vervolgens is de auteur met een traumahelikopter naar een ziekenhuis vervoerd. De persoon die hem op het podium interviewde, liep een lichte hoofdwond op.

De verdachte werd vrijdag direct na het steekincident gearresteerd. Hij handelde vermoedelijk alleen. Over zijn motief is nog niets bekend. Hij zou een toegangskaartje hebben gekocht om bij de lezing in Chautauqua (New York) aanwezig te kunnen zijn. Er zouden vooraf geen aanwijzingen voor enige dreiging zijn geweest.

Salman Rushdie wordt kort na de aanval behandeld op het podium.

Salman Rushdie wordt kort na de aanval behandeld op het podium.
Salman Rushdie wordt kort na de aanval behandeld op het podium.
Foto: AP

Rushdie wordt sinds 1988 bedreigd

De 75-jarige Rushdie is vooral bekend van zijn omstreden roman De duivelsverzen. Het boek leidde tot talloze doodsbedreigingen en verschillende moordpogingen op de schrijver. Het boek kwam uit in 1988 en leidde tot enorme woede onder moslims. Zij vonden dat Rushdie de profeet Mohammed had beledigd, omdat de profeet in het boek menselijke zwakheden heeft.

De titel en een subplot in het boek zijn gebaseerd op een legende waarin een aantal koranverzen die Mohammed werden ingefluisterd van de duivel bleken te komen en daarom werden ingetrokken. Ook bevat De duivelsverzen een personage dat is gebaseerd op de toenmalige Iraanse leider, ayatollah Ruhollah Khomeini.

Het boek leidde er zelfs toe dat Khomeini in een fatwa (een religieus-juridisch advies) opriep tot de moord op Rushdie. Dat leidde tot talloze doodsbedreigingen en verschillende moordpogingen op de schrijver. Ook werd de Japanse vertaler van het boek vermoord.

Fundamentalistische Iraanse media prijzen verdachte

Iraanse media die fundamentalistisch en extremistisch religieus gedachtegoed steunen, prijzen de verdachte. "Duizendmaal bravo voor de moedige en plichtbewuste man die de afvallige en kwaadaardige Salman Rushdie aanviel", schrijft Kahyan, de belangrijkste krant van Iran met dat gedachtegoed. De nieuwssite Asr Iran meldt dat de "pijl" die door Khomeini is geschoten "op een dag het doel raakt". Volgens Khorasan is "Satan op weg naar de hel".

De in 1947 in India geboren Ahmed Salman Rushdie, die in Engeland was gaan studeren en wonen, dook na de publicatie van zijn boek tien jaar onder en kreeg permanente bescherming van de Britse politie. Sindsdien geldt hij als voorvechter van het vrije woord.

Omstanders helpen Rushdie nadat hij op podium werd neergestoken
44
Omstanders helpen Rushdie nadat hij op podium werd neergestoken