SANTIAGO - De voormalige Peruaanse president Alberto Fujimori, tegen wie Peru een internationaal arrestatiebevel heeft uitgevaardigd, is maandag in Chili opgepakt. Dat gebeurde enkele uren, nadat hij er volkomen onverwacht was gearriveerd. Dat heeft de politie gezegd. De Peruaanse minister van Buitenlandse Zaken bevestigde dat.

Fujimori (67), die van 1990 tot 2000 president was van Peru, vluchtte vijf jaar geleden naar Japan wegens een corruptieschandaal. Justitie in Peru wil hem vervolgen voor corruptie en moorden die tijdens zijn bewind zijn gepleegd. Peru heeft Japan om uitlevering gevraagd, maar Tokio levert geen Japanse staatsburgers uit. In 2000 kreeg de Peruaanse oud-president het Japanse staatsburgerschap.

Arrestatiebevel

Het arrestatiebevel kwam van rechter Orlando Alvarez. De politie pakte de ex-president op in een hotel. Hij verzette zich daarbij niet, aldus politiebronnen.

Fujimori maakte vorige maand bekend dat hij volgend jaar april wil meedoen aan de presidentsverkiezingen in Peru. "Het is mijn plan om tijdelijk in Chili te blijven als onderdeel van mijn terugkeer naar Peru om mijn belofte na te komen aan een groot deel van het Peruaanse volk dat me heeft gevraagd mij kandidaat te stellen voor de verkiezingen van 2006", zei hij na aankomst.

Schandalen

In de Peruaanse hoofdstad Lima hielden zondagavond meer dan duizend aanhangers van de voormalige president een vreedzame betoging, toen bekend werd dat hun held in het naburige Chili verblijft. Ondanks de schandalen gedurende zijn bewind is Fujimori nog altijd populair. Veel arme Peruanen herinneren hem als de leider die scholen bouwde, de inflatie bedwong en de maoïstische terreurbeweging Lichtend Pad op de knieën kreeg. Volgens een recente opiniepeiling kan Fujimori rekenen op zeker 20 procent van de kiezers.

Justitie in Peru klaagde Fujimori in 2001 aan voor moord, ernstige mishandelingen en het laten verdwijnen van mensen. Hij zou betrokken zijn bij de moord, door vermoedelijk een doodseskader, op negen studenten en een docent aan de universiteit van La Cantuta in 1992.

Er lag toen al een aanklacht wegens medeplichtigheid aan moord op vijftien mensen in een sloppenwijk in Lima. De Japanse premier Koizumi zei toen meteen dat hij de ex-president niet zou uitleveren aan Peru. Fujimori spreekt alle beschuldigingen tegen.