GRIGNY - Relschoppers hebben zondagavond in Grigny ten zuiden van Parijs op de politie geschoten met jachtgeweren. Twee agenten zijn met hagel in het hoofd geraakt. Ze zijn er slecht aan toe. Eerder riep president Chirac op tot herstel van de rust en orde. Sinds de rellen uitbraken zijn zeker 4000 auto's in brand gestoken en driehonderd arrestaties verricht.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Het incident in Grigny komt in de elfde achtereenvolgende nacht van ongeregeldheden in Frankrijk. Ongeveer tweehonderd jongeren gooiden stenen en andere voorwerpen naar de politie, toen sommige oproerkraaiers begonnen te schieten. De gewonde agenten kregen in het ziekenhuis bezoek van de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Nicolas Sarkozy. "Ze schoten echt op ze. Dit is ernstig geweld, niet zoals de eerste nachten", zei een politiecollega.

Steden

Ook in andere steden, waaronder Nantes, Orleans en Rennes, was het zondagavond weer onrustig en gingen tientallen auto's in vlammen op. In Toulouse zette de politie traangas in. In totaal zijn zondagavond in verscheidene Franse steden zeker 190 mensen gearresteerd. De relschoppers staken zondagavond in heel Frankrijk zeker 840 auto's in brand. Sinds de onlusten elf dagen geleden begonnen, heeft de politie ruim achthonderd mensen opgepakt.

Brandstichters

Boven Parijs vlogen zondagavond politiehelikopters met schijnwerpers op zoek naar brandstichters die op scooters wegvluchtten. Jongeren zeiden in interviews voor de televisie dat er een soort wedstrijd aan de gang is tussen bendes uit verscheidene voorsteden om de aandacht van de media te krijgen.

Moslimorganisaties

De Unie van de Franse Islamitische Organisaties (UOIF), een van de grootste moslimgroeperingen in Frankrijk, heeft zondag de rellen in de voorsteden van Parijs scherp veroordeeld en er een fatwa (religieus decreet) over uitgesproken. In een verklaring haalde de organisatie de Koran aan om de vernielingen te veroordelen. "Het is elke moslim die de goddelijke genade en vreugde zoekt, verboden om deel te nemen aan acties tegen persoonlijke of openbare eigendommen of acties die kunnen leiden tot een aanval op iemands leven", aldus de fatwa.

Sarkozy en andere regeringsfunctionarissen suggereerden eerder dat militante moslimgroeperingen de jongeren aansporen tot de onlusten. Veel allochtone jongeren in de verpauperde wijken zijn afkomstig uit Noord-Afrikaanse landen. Premier De Villepin voerde dit weekeinde besprekingen met vertegenwoordigers van de islamitische gemeenschap.

Olievlek

Het geweld breidde zich de afgelopen dagen als een olievlek vanuit de verarmde, vooral door allochtonen bewoonde Parijse voorsteden uit naar andere Franse steden. Premier De Villepin wil binnenkort met concrete voorstellen komen om de spanningen te verminderen.

Chirac

In verband met de toenemende ongeregeldheden in Frankrijk heeft de Franse president Chirac zondag de nationale veiligheidsraad bijeengeroepen. Na het spoedberaad noemde Chirac herstel van de openbare orde en de veiligheid een prioriteit. Hij wil de daadkracht van politie en justitie bevorderen.

De president had zich nog niet publiekelijk uitgelaten over de spanningen in zijn land. Hij benadrukte dat de toestanden in de verpauperde voorsteden moeten worden verbeterd "met respect voor iedereen, met rechtvaardigheid en gelijkheid van kansen".