BAKU - De regeringspartij YAP (Nieuw Azerbeidzjan) heeft zondag de parlementsverkiezingen in Azerbeidzjan gewonnen. Dat heeft de kiescommissie maandag bekendgemaakt, nadat bijna 90 procent van de stemmen was geteld.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De regeringspartij won 62 zetels in het 125 zetels tellende parlement. De oppositionele coalitie Azadliq kwam niet verder dan vijf zetels, terwijl de rest naar onafhankelijke kandidaten en splinterpartijtjes ging. YAP had voorheen 74 zetels in het parlement.

Azadliq (Vrijheid), de grootste coalitie van oppositiepartijen, noemde de verkiezingen zondag in de ex-Sovjetrepubliek frauduleus en "volslagen vervalst".

Het olierijke land aan de Kaspische Zee wordt autoritair geregeerd door president Alijev. Die heeft bezworen dat de verkiezingen democratisch zijn verlopen. De oppositie had reeds aangekondigd vanaf dinsdag massale betogingen te zullen houden indien Alijev en zijn YAP met de verkiezingen zouden knoeien.

Onderdrukken

Vlak voor de verkiezingen had de regering de oppositiepartijen geïntimideerd en onder druk gezet. De politie viel onder meer kantoren binnen van oppositiepartijen. De oppositie demonstreerde al maanden voor gelijke politieke rechten in de verkiezingen. Ze beschuldigt president Alijev van het onderdrukken van politieke tegenstanders en het verdelen van de olieopbrengsten onder zijn aanhangers.