HILVERSUM - De toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) had al in de jaren zeventig regelmatig contact met de Pakistaanse atoomspion Abdul Qadeer Khan. Zijn Nederlandse zakenpartner en vriend Henk Slebos verklaart dat maandagavond in het televisieprogramma Zembla.

Khan werd in 1983 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar wegens diefstal van geheime informatie over kernwapens bij de ultracentrifugefabriek Urenco in Almelo. De geheime informatie zou hij hebben gebruikt voor het ontwikkelen van een kernbom in Pakistan. Mogelijk heeft hij de kennis ook doorverkocht aan Libië, Noord-Korea en Iran. Het gerechtshof sprak Khan in hoger beroep vrij wegens een vormfout.

"Hij had contact met de BVD en zag ze af en toe. Meer dan eens", aldus Slebos. Khan heeft hem "niet expliciet" gezegd waar de gesprekken met de BVD over gingen.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Henk Slebos van verboden levering van strategische goederen aan Pakistan. Vrijdag hoorde hij hiervoor een celstraf eisen van 18 maanden, waarvan zes voorwaardelijk, plus een geldboete van 100.000 euro. De verdachte ontkent dat het ging om illegale spullen.

Enquête

De SP wil een parlementaire enquête naar de gang van zaken. "Het gaat hier niet om een fietsendiefstal, maar om een man die Pakistan tot een atoomstaat heeft gemaakt - al dan niet met hulp van de Nederlandse overheid en het Nederlandse bedrijfsleven", aldus SP-Kamerlid Krista van Velzen.

GroenLinks wil in ieder geval een parlementair onderzoek en mogelijk een parlementaire enquête. Tweede Kamerlid Karimi (GroenLinks) is geschokt dat de Nederlander willens en wetens heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van een atoombom. GroenLinks vraagt zich af of de Nederlandse wet adequaat genoeg is om de verspreiding van massavernietigingswapens te bestrijden. Karimi wil verder weten of het onmacht of onwil was dat Khan noch Slebos bijtijds zijn aangepakt.