Onderzoekers in New York hebben in juni varkensharten geplaatst in twee hersendode mensen. Daarmee is de wetenschap weer een stap dichter bij het redden van mensenlevens via dierlijke organen, schrijft persbureau AP. Eerder dit jaar probeerden artsen al een stervende man in de Verenigde Staten in leven te houden met een varkenshart.

De artsen van het medisch team verwijderden de harten uit genetisch aangepaste varkens, plaatsten ze op ijs en vlogen ermee terug naar een academisch ziekenhuis in New York. Ze gebruikten nieuwe methoden om dierlijke virussen op te sporen voordat ze het hart in de borstkas van de overleden personen plaatsten.

Het ging om een oorlogsveteraan met een lange geschiedenis van hartziekten en een vrouw die eerder in haar leven een transplantatie goed had ondergaan. Na drie dagen van tests die intensiever waren dan tests die een levende patiënt zou ondergaan, schakelden de artsen de beademingsmachines uit.

De wetenschappers ervoeren dat het belangrijk is om te oefenen op overledenen. "We hebben zoveel geleerd van de eerste dat de tweede veel beter is", zei chirurg Nader Moazami, die de operaties leidde. "Je staat daar vol ontzag", zei hij over het moment dat het varkenshart begint te kloppen in een menselijk lichaam.

Al jaren pogingen om dierlijke organen te transplanteren

Medici en onderzoekers proberen al tientallen jaren om organen van dieren in mensen te plaatsen. Die pogingen slaagden nooit, omdat het menselijke immuunsysteem het vreemde weefsel vrijwel direct afstootte.

Nu worden de varkens genetisch aangepast zodat hun organen meer op die van mensen lijken. Daardoor groeit de hoop dat varkensorganen in de toekomst het tekort aan donororganen kunnen opvangen.

In januari transplanteerden artsen van een academisch ziekenhuis in de Amerikaanse staat Maryland een varkenshart in een stervende 57-jarige man. De man overleefde twee maanden, een bewijs dat de transplantatie van varkensorganen een optie is.

Bij de eerste tests werd een dierlijk virus in het hart niet opgemerkt. Het is volgens wetenschappers nog niet duidelijk of de man is overleden aan de gevolgen van het virus of aan hartfalen.

Artsen plaatsen varkenshart bij Amerikaanse patiënt
38
Artsen plaatsen varkenshart bij Amerikaanse patiënt