SCHIPHOL - Schiphol gaat de veiligheidscontroles op de luchthaven per 1 december aanpassen. Reizigers naar niet-Schengenlanden worden niet meer meteen achter de paspoortcontrole gescreend, maar bij de gate. De wijziging is nodig om te voldoen aan de EU-regels die per 1 januari 2006 van kracht zijn, zo vertelde een woordvoerster zondag naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf.

Tot 1 juli 2001 werd ook met deze zogenoemde gate-security gewerkt. Daarna stapte de luchthaven over tot een centrale controle direct achter de douane, omdat dat minder personeel vergde en efficiënter werkte, aldus de woordvoerster. Een veiligheidscontrole houdt in dat de passagier door een detectiepoortje moet en de handbagage op een lopende band met röntgenstralen wordt gescreend.

Klanten

De ombouwoperatie gaat ongeveer 8 miljoen euro kosten. Er is onder meer een paar honderd man extra personeel nodig. Schiphol berekent de extra kosten door naar de luchtvaartmaatschappijen en die zullen dat waarschijnlijk weer doorberekenen naar hun klanten middels de veiligheidstoeslag, bevestigde de zegsvrouwe.

Vertragingen naar aanleiding van de nieuwe werkwijze verwacht Schiphol niet. De veiligheidscontrole voor Schengen-reizigers blijft hetzelfde. Zij worden nog steeds bij de centrale veiligheidscontrole achter de douane gecheckt.