PARIJS - Bij rellen in Frankrijk zijn in de nacht van zaterdag op zondag 1300 auto's in vlammen opgegaan, waarvan ruim 550 in de regio Parijs. Dat is vernomen van de politie. Het was de tiende nacht dat het onrustig was in de verloederde Franse voorsteden. De politie heeft 312 arrestaties verricht. Ook in het centrum van de hoofdstad waren er ongeregeldheden.

Naast auto's vielen ook weer openbare gebouwen ten prooi aan de vlammen, waaronder twee scholen bij Parijs en winkel- en bedrijfsruimtes.

Een twintigtal meerderjarigen is veroordeeld voor deelname aan de geweldplegingen. Justitie in Parijs heeft dit zondag laten weten. Tot dusverre zijn 850 mensen gearresteerd wegens de geweldplegingen.

Helikopters

De autoriteiten zetten zeven helikopters uitgerust met videocamera's in om de voorsteden in de gaten te houden en om daders te identificeren. Drie toestellen worden ingezet in departementen rond de hoofdstad Parijs waar de rellen begonnen.

Parijs

In Parijs zelf is de Franse politie zondag 'gemobiliseerd'. Parijs was in de nacht van zaterdag op zondag voor het eerst ook het decor was van hevige rellen tussen jongeren en politie. De ongeregeldheden zijn daarmee overgeslagen van de verpauperde voorsteden naar het centrum van de hoofdstad.

Meer dan dertig auto's gingen in de stad Parijs in vlammen op. De politie arresteerde dertig mensen, van wie elf op heterdaad werden betrapt toen ze brandbommen maakten, verklaarde een politiewoordvoerder.

Netwerk

De directeur van de afdeling Criminaliteit van het ministerie van Justitie, Jean-Marie Huet, zei dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat de onlusten door een soort ondergronds netwerk zijn georganiseerd. Hij wilde echter niet zeggen dat de geweldplegingen volkomen spontaan zijn. Volgens Huet wijst de vondst van een 'laboratorium' om molotov-cocktails te maken in Evry (ten zuiden van Parijs) erop dat de uitbarstingen niet geheel spontaan zijn.

In totaal zijn circa honderd arrestanten voorgeleid voor de rechter. De helft is minderjarig. Van de grote groep minderjarigen tussen de vijftien en achttien jaar oud zijn er slechts circa vijftien in voorlopige hechtenis genomen net als 28 meerderjarigen.

De laatste groep heeft meer tijd gevraagd voor de verdediging van hun zaak die in principe met en snelle procedure zou moeten worden afgehandeld. Daarvoor heeft de Franse justitie vijf extra magistraten gestuurd naar Bobigny in het door gewelddaden de afgelopen dagen zwaar getroffen departement Seine-Saint-Denis.

De andere plaatsen waar helikopters patrouilleren zijn Toulouse in het zuiden, Straatsburg in het oosten, Rennes in het westen en tenslotte rond Lille-Roubaix-Tourcoing in het noorden.

Honkbalknuppels

Naast Parijs en omgeving waren er onder meer ongeregeldheden in Rennes, Rouen, Lille, Lyon, Toulouse, Avignon en Clermond-Ferrand. In Evreux ten westen van de hoofdstad Parijs kwam het volgens ooggetuigen tot een zeer harde confrontatie tussen politie en tientallen jongeren van wie sommigen honkbalknuppels bij zich hadden. Aan beide zijden vielen gewonden.

Standvastig

Minister Sarkozy van Binnenlandse Zaken voerde vrijdag overleg met de politie over de te gebruiken tactiek tegen de opstandige jongeren. Eerder op die dag kwam het kernkabinet bijeen om te spreken over de toestand. De regering belooft standvastig op te treden tegen het geweld. Premier Dominique de Villepin heeft zondag overleg gevoerd met politiemensen en met onderwijzers uit de getroffen wijken.

Moslimjongeren

In verband met de rellen werd in talrijke voorsteden ten noorden van Parijs het busvervoer onderbroken. Vrijdag hadden onruststokers een molotovcocktail in een volle bus gegooid. De oproer volgt op de dood van twee moslimjongeren die op de vlucht waren voor de politie.

De ouders van het duo riepen zaterdag de relschoppers op tot kalmte. Maar zij eisten ook excuses van de Franse staat voor de politie-inzet vorige week bij een moskee, waarbij traangas werd gebruikt.

Satellietwagen

Rebellerende jongeren in de Parijse voorstad Grigny bekogelden zondagmiddag een satellietwagen van de Vlaamse publieke omroep VRT met stenen. Daarbij werd alleen lichte schade aan de ruiten van de wagen toegebracht. Dat meldde een verslaggever van de VRT zondag in het middagjournaal van de publieke omroep.

Tijdens de tien nachten van ernstige ongeregeldheden zijn in totaal bijna 3500 auto's in brand gestoken. In totaal zijn meer dan achthonderd mensen aangehouden.