ROTTERDAM - De Unie Marokkaanse Moskeeën Amsterdam en Omstreken (Ummao) en de Federatie Islamitische Organisaties Nederland doen aangifte van discriminatie, belediging en opruiing tegen de Rotterdamse wethouder Marco Pastors. Dat kondigde de Ummao zaterdag aan.

Ook zullen de organisaties een klacht indienen bij Radar, het Rotterdamse meldpunt discriminatie.

Religie

Pastors, wethouder Volkshuisvesting van Leefbaar Rotterdam, zei in het oktobernummer van het katholieke informatieblad IDee onder meer: "Een Antilliaan of Kaapverdiaan weet dat stelen nooit mag. De criminele probleemgroep daarbinnen maakt geen onderscheid tussen gelovigen en niet-gelovigen. Ze stelen van iedereen. Bij moslims wordt veel van wat zij doen verklaard vanuit hun religie.

Antillianen en Kaapverdianen gebruiken hun religie niet als verklaring voor hun (wan)gedrag." Pastors heeft sinds maart een spreekverbod als het om moslims gaat.

Haat

Ahmed Marcouch, woordvoerder van de Ummao, noemt de uitspraken van Pastors islamofoob en buitengewoon grievend en ze zetten volgens hem aan tot discriminatie en haat jegens moslims.

"Pastors maakt misbruik van de situatie en de omstandigheden in de samenleving om mensen tegen elkaar op te zetten en in het bijzonder moslims aan te wijzen als de oorzaak van alle maatschappelijke problemen in de samenleving."

Ook binnen het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam is een gespannen sfeer ontstaan na de uitlatingen van Pastors.

Pastors heeft formeel nog geen weet van de aangifte en wacht die af, aldus zijn woordvoerder zondag.