AMSTERDAM - De woensdag in Thailand geliquideerde John Mieremet zat in de jaren tachtig samen met Simon (Sam) Klepper en Cees Houtman in een criminele bende die zich voornamelijk bezig hield met overvallen.

Dat zegt Herman van Hoogen, begin jaren tachtig chef van de afdeling Overvallen op het Amsterdamse hoofdbureau van politie, zaterdag in een interview met Het Parool.

Busje

Van Hoogen kan zich nog herinneren dat hij in 1982 of 1983 een melding kreeg over een busje dat tegenover een bank op het Gulden Winckelplantsoen stond en dat daar een stel mannen inzat die er maar niet uitkwamen.

"Ze hebben die mannen eruit getrokken, en dat bleken ene Johnny Mieremet en ene Simon Klepper te zijn. Begin twintig waren ze toen. Die zaten daar gewoon een bank 'af te leggen', te kijken hoe ze die het beste konden overvallen."

Jeugdvrienden

Volgens Van Hoogen maakte beiden deel uit van een groepje overvallers en hasjhandelaren. "Allemaal jeugdvrienden, jongens nog. Ze hingen rond in coffeeshops in de Jacob van Lennepstraat en aan de de Da Costakade, die buurt." Cees Houtman was ook een van de leidende figuren. "Ook al was de informatie toen dat hij zich met name met hasjhandel bezig hield. Ik weet wel dat er destijds contacten waren tussen Houtman c.s. en Charles Zwolsman, die toen zogenaamd alleen nog maar in de bloemen zat."

De drie, die later uitgroeiden tot topcriminelen, zijn inmiddels allemaal dood. Houtman werd op dezelfde dag als Mieremet voor zijn huis in Amsterdam-Osdorp doodgeschoten. Sam Klepper overleefde in 2000 een schietpartij op het Gelderlandplein in Amsterdam niet. Zwolsman leeft nog.