AMSTERDAM - Ongeveer 125 brandweerlieden hebben zich zaterdagochtend massaal ziekgemeld. Zij hadden om 8.00 hun collega's moeten aflossen, die er een dienst van 24 uur op hadden zitten. Volgens een woordvoerder van de brandweer hebben de stakers geen woordvoerder en wordt de actie niet ondersteund door de vakbonden. Over de situatie is momenteel overleg gaande met onder anderen burgemeester Cohen.

De ploeg die afgelost moest worden, is gebleven, zodat de veiligheid is gegarandeerd. Zij mogen volgens de arbo-voorwaarden in ieder geval nog elf uur doorwerken en nog langer in noodsituaties, aldus de woordvoerder van de Amsterdamse brandweer.

Omdat de 'zieke' brandweermannen en -vrouwen geen woordvoerder hebben, is niet duidelijk wat het doel van hun actie is. "Maar het zal wel om het functioneel leeftijdsontslag (FLO) gaan", opperde de zegsman van de brandweer.

De FLO-regeling regelt dat werknemers die zwaar werk verrichten, zoals brandweerlieden en ambulancemedewerkers, al op hun 55e met pensioen kunnen gaan. De werkgevers, de VNG, willen deze regeling afschaffen. Dit voornemen heeft geleid tot een langslepend conflict en talloze stakingen door het hele land. In Amsterdam was het deze week al eerder onrustig met wilde stakingen, donderdag weigerde een aantal brandweerlieden op oefening te gaan.