MAR DEL PLATA - Bij de onrust vrijdag rond de top van Amerikaanse landen in Mar del Plata in Argentinië zijn zeker 64 mensen gearresteerd. Actievoerders vernielden en plunderden tientallen winkels in de stad.

Dat hebben Argentijnse media en het Spaanse persbureau Europapress zaterdag gemeld op gezag van de Argentijnse minister van Binnenlandse Zaken Anibál Fernández. Kleine groepjes actievoerders zetten met molotovcocktails onder meer bankgebouwen en winkels in brand. Ook in Buenos Aires kwam het tot gewelddadige protesten. In veel steden staken de ambtenaren.

Bush

Bij de tegenstanders van de top die zaterdag wordt beëindigd, moet vooral de Amerikaanse president Bush het ontgelden wegens zijn pleidooi voor een Vrije Handelszone voor de Amerika's (ALCA/FTAA) en diens buitenlandse politiek in het Midden-Oosten en Latijns-Amerika.

Onderhandelaars bij de top betwijfelen of de deelnemende landen de bijeenkomsten kunnen afsluiten met een gezamenlijke verklaring. De landen die de Zuid-Amerikaanse handelszone Mercosur vormen, Brazilië, Argentinië en Uruguay, zien in de huidige situatie niets in het voorstel om een vrijhandelszone in te stellen voor heel Amerika. Ook de Venezolaanse president Hugo Chávez is fel gekant tegen de ALCA/FTAA.

Landbouw

De landen van de Mercosur willen dat de regering-Bush eerst het mes zet in de landbouwsubsidies, omdat de Latijns-Amerikaanse boeren anders na het instellen van een vrijhandelszone door collega's uit de Verenigde Staten worden weggeconcurreerd. De Mexicaanse president Fox opperde om een vrijhandelszone te beginnen van Amerikaanse staten die wel willen meedoen.