PARIJS - De Franse premier De Villepin heeft zaterdag acht ministers bijeengeroepen voor crisisberaad over de steeds verder om zich heen grijpende rellen in de buitenwijken van Parijs en andere steden. Onder de bewindslieden bij het overleg is ook de omstreden minister Sarkozy van Binnenlandse Zaken.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Voor het begin van het beraad bracht Sarkozy aan De Villepin verslag uit van de negende achtereenvolgende nacht van rellen. Ook bij de vergadering was minister Azouz Begag van Gelijke Behandeling, die in het openbaar scherpe kritiek had geuit op de spierballentaal van Sarkozy over de ongeregeldheden.

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in Frankrijk bij rellen bijna negenhonderd auto's in vlammen opgegaan. Dat hebben de politie en de Parijse aanklager Yves Bot zaterdag laten weten. De politie verrichtte 253 arrestaties. Het was de negende nacht op rij van ernstige rellen.

Internet

Bot repte voor radiozender Europa 1 van "georganiseerd geweld". Hij zei dat jongeren van buiten Parijs op internet zijn opgeroepen het voorbeeld van de oproerkraaiers in de Franse hoofdstad te volgen. In Parijs is het al ruim een week onrustig. Bot zei dat hij niet wist wie voor de georganiseerde acties verantwoordelijk zijn. "Als ik dat precies zou weten, zouden die mensen al zijn gearresteerd", aldus de openbare aanklager.

In de nacht van vrijdag op zaterdag waren de onlusten opnieuw in Parijs het hevigst. Relschoppers staken daar ruim 650 auto's in brand. In een noordelijke wijk moesten enkele honderden bewoners uit twee flatgebouwen worden geëvacueerd, omdat de relschoppers een ondergrondse garage in brand hadden gestoken. Verder gingen onder meer twee textielmagazijnen en een autoshowroom in vlammen op. Ook in Toulouse en Lyon in het zuiden en de noordelijke steden Lille en Rennes was het onrustig.

Arrestaties

De omstreden en ambitieuze minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy bezocht vrijdagavond een politiepost en verzekerde de agenten dat ze op steun van de regering kunnen rekenen. "De sleutel tot de oplossing ligt in arrestaties", zei hij. De communistische partij heeft inmiddels om zijn aftreden gevraagd omdat Sarkozy met zijn retoriek de rellen zou aanwakkeren.

De socialistische PS, de grootste oppositiepartij, is hierop tegen omdat de relschoppers dan zouden worden beloond. De premier wil voor het eind van de maand met een actieplan voor verloederde buitenwijken presenteren.

Geëlektrocuteerd

Groepen jongeren gaan al sinds vorige week donderdag tekeer in de 'banlieues'. Op die dag werden in Clichy-sous-Bois twee jongens in een transformatorhuisje geëlektrocuteerd. Zij waren op de vlucht voor de politie. De autoriteiten ontkennen dit. De buitenwijken zijn ernstig verloederd en veel van de inwoners zijn werkloos en klagen over discriminatie en racisme.