HILVERSUM - Een netwerk rond terreurverdachte Samir A. , bestaande uit vijf tot tien personen, was van plan om "een aanslag te plegen op politici in de ochtend waarna andere personen uit het netwerk met geweld zich toegang zouden verschaffen tot een overheidsgebouw om ondermeer explosieven tot ontploffing te brengen. De betrokkenen zijn bereid om een zelfmoordaanslag uit te voeren en zich daarbij op te offeren".

Deze informatie is afkomstig uit een ambtsbericht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) van 7 oktober waarover het televisieprogramma Nova beschikt. Nova citeerde vrijdag ook uit de videoboodschap van de 19-jarige Samir A., waarop hij afscheid neemt van familie en vrienden.

Bomaanslag

De politie hield A. samen met zes andere terreurverdachten op 14 oktober aan. Twee van hen zijn inmiddels op vrije voeten. Justitie verdenkt Samir A. van voorbereiding van moord op politici en voorbereiding van een bomaanslag op een overheidsgebouw, het gebouw van de AIVD.

Wapens

Volgens de dienst was Samir op zoek naar "tien kalasjnikovs, twee pistolen met dempers en tien gordels met explosieven, die werken op batterijen". Een aantal leden van het netwerk zou al beschikken over (handvuur)wapens. Het netwerk was volgens de AIVD van plan om een aanslag te plegen voor de behandeling van het hoger beroep tegen Samir A. in een oude terreurzaak, die op 31 oktober is begonnen.

Een dag voor de aanhouding van de terreurverdachten schrijft de AIVD in een ambtsbericht dat de dienst uit vertrouwelijke bronnen heeft vernomen dat het netwerk mogelijk beschikt over handgranaten en automatische wapens. Ook maakt de AIVD op 13 oktober melding van een video-opname van een testament van Samir A.

Betrokken

Uit stukken in het dossier blijkt volgens Nova dat de AIVD en de politie Samir op de voet hebben gevolgd sinds 6 april, de dag dat hij door de rechtbank in Rotterdam werd vrijgesproken van het voorbereiden van aanslagen in Nederland. Zo zou hij op 26 juli zijn gezien in het Haagse park Overvoorde, waar omwonenden een explosie hadden gehoord. Twee dagen later stelt de AIVD in een ambtsbericht dat "Samir A. op dit moment actief betrokken is bij islamitische terroristische activiteiten".

Vliegtuig

Volgens een informant van de Amsterdamse politie wilde Samir A. met een groep jonge Marokkanen uit Amsterdam-West in augustus een aanslag plegen op een vliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al op Schiphol. Het bericht van de politie vermeldt dat geen oordeel over de betrouwbaarheid van deze informatie kan worden gegeven.

Op de videoboodschap richt Samir A. ondermeer het woord tot de regering. "Ik zeg jullie dat er tussen ons en jullie alleen de taal van het zwaard zal gelden tot jullie moslims met rust laten en de weg van de vrede kiezen."

Emotioneel

Ook heeft hij een boodschap aan het Nederlandse volk. "Wij zullen wraak nemen voor elke moslim die gesneuveld is terwijl hij de eenheid van Allah aan het verdedigen was. Jullie worden als strijders beschouwd, omdat jullie deze regering hebben gekozen. Jullie vermogens en jullie bloed zijn voor ons veroorloofd (legitiem)." Op de video is te zien dat Samir af en toe emotioneel is.