HILVERSUM - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft vertrouwelijke dossiers van asielzoekers uit Rwanda en Azerbeidzjan beschikbaar gesteld aan de autoriteiten van die landen. Dat beweerden asielzoekers uit die landen vrijdag in een uitzending van de actualiteitenrubriek 2Vandaag.

In de rubriek kwamen de asielzoekers R. Gusejnov uit Azerbeidzjan en Fausti uit Rwanda en hun advocaten aan het woord. Tijdens hun terugkeergesprekken constateerden de asielzoekers verbijsterd dat hun complete dossiers in handen waren van ambassademedewerkers. "Dat is voor mij een dodelijk probleem", zei Gusejnov.

Doorgespeeld

Het is niet de eerste keer dat dit soort verhalen opduikt. Eerder schortte verantwoordelijk minister Verdonk van Vreemdelingenzaken de uitzettingen naar Congo op op verzoek van de Tweede Kamer. De commissie-Havermans onderzoekt of de overheid vertrouwelijke gegevens aan dat Afrikaanse land heeft doorgespeeld.

Uitzetcentrum

Gusejnov en zijn vrouw en dochter verblijven op het moment in een asielzoekerscentrum. Ze zijn al zeven jaar in Nederland en werden met een groep andere Azerbeidzjanen op 6 oktober overgebracht naar het uitzetcentrum.

Volgens 2Vandaag stond daar een ambtenaar van de IND klaar met een stapel persoonlijke dossiers. De ambtenaar zou ieder geval eerst hebben besproken met de consul van Azerbeidzjan, waarna gesprekken volgenden, die soms iets weg zouden hebben gehad van een kruisverhoor.

Angst

De Rwandees Fausti had vorig jaar september een soortgelijke ervaring. Hij verklaarde dat hij op de ambassade in Brussel oog in oog kwam te staan met iemand van de geheime dienst die bleek te beschikken over zijn complete dossier. Fausti zit ondergedoken uit angst voor uitlevering.

Loes Vellenga, voorzitter van de vereniging van asieladvocaten in Nederland, zei dat het niet om incidenten gaat. Volgens haar hanteert de IND dezelfde praktijken met dossiers van asielzoekers uit landen als Syrië en Armenië, landen die evenmin bekend staan om hun fijnzinnige omgang met dissidente landgenoten. "Ik weet dat via m'n eigen cliënten", aldus Vellenga.

Duidelijkheid

De advocaten van Fausti en Gusejnov vinden dat hun cliënten door de gang van zaken absoluut niet meer kunnen worden uitgezet. D66 eist dat minister Verdonk snel duidelijkheid geeft over de kwestie. Het Kamerlid U. Lambregts zei vrijdagavond dat Verdonk uiterlijk dinsdag antwoord moet geven op Kamervragen die eerder deze week al zijn gesteld naar aanleiding van een brandbrief van VluchtelingenWerk Nederland.

In die brief werd ook al gesteld dat de Nederlandse overheid nog steeds vertrouwelijke informatie doorspeelt naar consulaten. "Wij willen de garantie dat er geen vertrouwelijke informatie is doorgespeeld naar consulaten en ambassades", aldus Lambregts. De Kamervragen aan Verdonk zijn niet alleen ondertekend door D66. Een groot aantal partijen deelt de zorgen. Alleen het CDA, de LPF en de VVD ondertekenden de vragen niet.