AMSTERDAM - De politie Amsterdam is ervan overtuigd dat het onderzoek naar georganiseerde misdaad een direct verband heeft met de drie liquidaties deze week. Dat zegt plaatsvervangend korpschef Bert Wijbenga vrijdag in dagblad Het Parool.

Maandag werd oud-advocaat Evert Hingst op straat doodgeschoten in Amsterdam-Zuid. Een dag later werd John Mieremet gedood in Thailand. Kees Houtman was woensdag het derde slachtoffer van een liquidatie in drie dagen tijd. Wijbenga denkt dat ze uit de weg zijn geruimd, doordat de politie hen 'dicht was genaderd'.

De korpschef stelt dat onrust is ontstaan, doordat Hingst vanaf april enige tijd vast zat. "We hijgen de criminelen in de nek. Als je ze dichter op de hielen zit, bedreig je de veiligheid van het hele netwerk. Die veiligheid zit hem in het geheimhouden, in discretie." Aanhoudingen, verhoren en huiszoekingen bij criminelen zorgden volgens Wijbenga voor spanning. "Dat leidt tot onzekerheden, tot verwijten, tot druk. Men besluit dan toch druk te creëren. Met de dood van degene die zou kunnen gaan praten."

Wijbenga zegt in het dagblad dat hij het betreurt dat de strafzaak tegen Hingst tot drie liquidaties heeft geleid.