SCHIPHOL - De rechtbank op Schiphol heeft vrijdag twee vrouwen die vorige week tijdens de brand in het detentiecentrum op Schiphol-Oost vastzaten, op humanitaire gronden vrijgelaten. Dat hebben hun advocaten vrijdagmiddag gemeld. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat niet in beroep tegen de vrijlating van de vrouwen, aldus persofficier van justitie M. Vos.

Volgens advocaat R. Roethof vindt de rechtbank dat zijn cliënte in staat moet worden gesteld om de trauma's van de brand "buiten de muren van de bajes" te verwerken. Bij de brand in het detentiecentrum kwamen elf mensen om het leven. De cliënte van Roethof zat vast op verdenking van de smokkel van zes kilo cocaïne.

Bolletjesslikkers

Ook advocaat H. Gaasbeek is erin geslaagd een cliënte vrij te krijgen. De vrouw wordt ervan beschuldigd bolletjes met drugs te hebben geslikt. Volgens Gaasbeek is ze na de brand gewoon op Schiphol-Oost gebleven. "Ik heb ook van collega's gehoord dat die nog cliënten in het detentiecentrum hebben. Er zouden nog tientallen bolletjesslikkers worden vastgehouden."

Volgens de advocaat heeft de vrouw zeer angstige momenten doorgemaakt. "Zij verbleef in de vleugel naast de brand en hoorde voortdurend gillen en schreeuwen. Naderhand hebben ze haar baby bij haar weggehaald. De vrouw heeft daarnaast tevergeefs om psychologische hulp en geestelijke verzorging gevraagd."

Drugs

Roethof deed een poging om nog drie andere cliënten vrij te krijgen, maar de rechtbank wees die verzoeken af. "In het ene geval omdat de bewuste persoon een strafblad heeft op het gebied van drugs. De twee anderen hebben geen Nederlands paspoort.

De ene man is 69 jaar oud en zou drie maanden geleden nog onder het heenzendbeleid zijn gevallen, omdat hij minder dan drie kilo cocaïne bij zich had. Het is wel erg zuur dat juist hij nu moeten blijven vastzitten, omdat het beleid is aangescherpt." Roethof is tegen deze beslissingen van de rechtbank in beroep gegaan.

Herdenkingsbijeenkomst

De ministers Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) en Donner (Justitie) wonen dinsdag namens het kabinet een herdenkingsbijeenkomst bij van de slachtoffers van de brand in het cellencomplex op Schiphol.

Dat heeft premier Balkenende vrijdag na afloop van de wekelijkse vergadering van de ministerraad gezegd. Bij de brand kwamen vorige week donderdag elf illegale vreemdelingen om het leven. Vijftien gedetineerden raakten gewond.