AMSTERDAM - 'Ben ik wel echt de biologische vader van mijn kind?' Voor Nederlandse vaders die tobben met deze vraag ligt het antwoord nu binnen handbereik. Want vanaf deze week brengt het bedrijf Verilabs een DNA-vaderschapstest op de markt, waarmee kan worden vastgesteld of de vader daadwerkelijk de biologische verwekker van het kind is.

In de Verenigde Staten worden jaarlijks zo'n 450.000 vaderschapstesten uitgevoerd. Een behoorlijk aantal, maar dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat wereldwijd een op de tien kinderen niet verwekt wordt door de partner en dit aantal in stedelijke gebieden zelfs kan oplopen tot een op de vier.

Als eerste Nederlandse laboratorium biedt Verilabs nu een DNA-vaderschapstest aan. De procedure is eenvoudig. Voor 450 euro kun je een test bestellen op de website

Stormloop

Natuurlijk kunnen dergelijke testen ook uitgevoerd worden via het reguliere medische circuit. Maar volgens Pim Volkers van Verilabs is de test van zijn bedrijf veel sneller ("de uitslag is binnen een week bekend") en ongeveer de helft goedkoper.

Volkers verwacht geen stormloop op de vaderschapstesten, maar dat is ook niet het doel van Verilabs. "Dit is de eerste DNA-test die we makkelijk kunnen aanbieden. Ik heb geen idee hoeveel aanvragen ervoor zullen komen. Maar we verwachten binnen vijf tot tien jaar heel veel verschillende DNA-testen te kunnen gaan aanbieden en dat hele pakket is voor ons wel interessant."