DEN HAAG - Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) is "aangeslagen" door de forse beschadiging van een raam van haar werkkamer op het ministerie van Justitie in Den Haag. Onderzoek moet uitwijzen of het raam is beschoten.

Verdonk zei vrijdag voorafgaand aan de wekelijkse vergadering van de ministerraad dat ze geschrokken is en met een "dubbel gevoel" naar haar werk gaat. Maar "ik ga gewoon door", zei ze voor de camera van het NOS Journaal. De bewindsvrouw krijgt al lange tijd persoonlijke beveiliging wegens bedreigingen aan haar adres.

Haar werkkamer, die aan de straatkant ligt, zou eerder deze week zijn beschoten vanuit een gebouw aan de overkant. Verdonk was op dat moment niet aanwezig in het departement aan de Schedeldoekshaven.

De politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doen onderzoek naar de beschadiging. Daaruit moet onder meer blijken of de beschadiging is veroorzaakt door een projectiel. Minister Zalm (Financiën) noemde het incident "heel choquerend".

Kabinet

Ook het kabinet is geschrokken van de waarschijnlijke beschieting van het raam van de werkkamer van minister Verdonk. De minister heeft een andere kamer gekregen op het ministerie, maar over andere veiligheidsmaatregelen is in het kabinet nog niet gesproken.

Verdonk zei vrijdag na de ministerraad dat de dreiging die er altijd al was in haar richting nu wel erg dichtbij is gekomen. D66-minister Brinkhorst zei dat "er kennelijk helaas in onze samenleving elementen rondlopen die niet weten wat democratie is". VVD-minister Kamp zei dat het "moeilijk is om je tegen dit soort idioterie te verweren".

Onvoorstelbaar

Verdonk zei verder dat ze van haar medewerkers een "extra bos bloemen" had gekregen voor haar nieuwe werkkamer. Minister Van Ardenne noemde de beschieting "bijna onvoorstelbaar. Dit stemt tot nadenken." "Dit kan niet in onze rechtsstaat", zei minister Bot.

Minister Donner zei dat hij zich op zijn kamer in hetzelfde ministerie nog veilig voelt. Hij was zelfs vrijdagochtend, begeleid door zijn beveiligers, naar de Trêveszaal komen lopen voor de ministerraad.

Balkenende

Voor premier Balkenende is het nog te vroeg om te concluderen dat er deze week een aanslag op minister Verdonk is gepleegd. Dat zei hij vrijdag tijdens zijn persconferentie na de wekelijkse ministerraad.

Tegelijkertijd sprak hij wel van "sporen van een kogel" op het raam van de werkkamer van Verdonk. "Of dat toeval of onbewust was, wordt uitgezocht", zei de premier. Even later trok Balkenende echter zijn opmerking over "een kogel" in en verving die door "een projectiel" en "een ernstig incident".

Toeval

Maar de premier sloot zich ook aan bij opmerkingen van minister Brinkhorst die eerder had gezegd dat er "kennelijk helaas in onze samenleving elementen rondlopen die niet weten wat democratie is". Brinkhorst leek daarmee uit te sluiten dat het om toeval of een kwajongensstreek is gegaan.