AMSTERDAM - Claudia Melchers is na de beëindiging van haar ontvoering nog constant bedreigd door een van de hoofdverdachten, Izaan M.. Hij bedreigde haar en haar familie via e-mails als ze niet met geld over de brug zou komen. Dat maakte persofficier H. Festen van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam vrijdag bekend tijdens een persconferentie.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In de media verschenen eerder al berichten dat de 49-jarige Izaan M. en Melchers een 'deal' hadden gesloten en nog e-mailverkeer hadden nadat zij was vrijgelaten. Het OM kon dit niet eerder bevestigen omdat na de arrestatie van Izaan M. het e-mailcontact uit veiligheidsoverwegingen nog een week lang in de gaten is gehouden.

Eisen

Volgens het OM is Melchers door haar ontvoerders vrijgelaten onder de voorwaarde dat zij tegemoet zou komen aan hun eisen. Zij zou na haar vrijlating 5 miljoen euro betalen in plaats van de officiële losgeldeis van 300 kilo cocaïne. De afspraak was dat Melchers een voorschot van 60.000 euro cash zou betalen, de rest via de bank.

Ernstige gevolgen

Na haar vrijlating communiceerde Melchers via afgeschermd e-mailcontact met Izaan M., dat door de politie werd bekeken. Als ze niet tegemoet zou komen aan de afspraken zou dat ernstige gevolgen hebben voor haar en haar familie. Om er zeker van te zijn dat Melchers veilig zou zijn, is het e-mailverkeer tot na de arrestatie van Izaan M. nog een week in de gaten gehouden. Maar er werden geen e-mailtjes meer verstuurd.

Afspraak

Er is twee keer in Amsterdam een afspraak gemaakt voor de overhandiging van het voorschot. De politie heeft beide keren dezelfde man en vrouw aangetroffen. De tweede keer hebben agenten in burger het tweetal aangesproken, waarna het verdween. Het tweetal is pas op 23 oktober aangehouden. De vrouw zit nog vast, de man is inmiddels weer vrijgelaten.

In de ontvoeringszaak zijn in totaal acht mensen gearresteerd, daarvan zitten er volgens het OM nog vijf vast. Het gaat behalve om Izaan M. om het 'brein', de 46-jarige Lorenzo M., de neef van Izaan, de 37-jarige Quentin W., de 44-jarige Patricio W. en de vrouw, de 39-jarige Louellar R..

Uitleveringsprocedure

De drie mannen werden op Curaçao aangehouden en naar Nederland overgebracht. Zij worden beschuldigd van (het medeplegen van) vrijheidsberoving en afpersing. De drie mensen die eerder zijn vrijgelaten blijven verdachte. Hoofdverdachte Izaan M. zit vast in Brazilië. Voor hem is een uitleveringsprocedure begonnen, die nog enkele maanden kan gaan duren.

Het motief voor de ontvoering is volgens W. Woelders, chef centrale recherche, geldelijk gewin. Aan de ontvoerders is echter nooit een cent betaald.