WIJHE - Het treinverkeer tussen Zwolle en Deventer blijft in ieder geval tot zaterdagmiddag gestremd als gevolg van een ongeval op het spoor bij Wijhe donderdag. Dat heeft spoorbeheerder ProRail vrijdag bekendgemaakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Een trein botste donderdagmiddag op een met knipperlichten beveiligde overweg bovenop een stilstaande vrachtauto. De chauffeur van de vrachtwagen overleed later aan zijn verwondingen, de treinmachinist raakte zwaargewond en ongeveer dertig passagiers liepen eveneens verwondingen op.

Schade

Op de plek van het ongeval moeten vier of vijf bovenleidingportalen vervangen worden. 300 tot 400 meter spoor inclusief dwarsliggers en bovenleiding en ook de overweginstallatie zijn beschadigd.

In plaats van treinen rijden er bussen tussen Zwolle en Deventer. Treinreizigers kunnen ook omreizen via Utrecht, maar moeten rekening houden met een vertraging van een half uur tot een uur.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft samen met de spoorwegpolitie een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeval.

Zutphen

Het voorste deel van de stoptrein van Zutphen naar Hengelo en Oldenzaal is vrijdagmorgen na vertrek uit Zutphen in Eefde op een wissel uit de rails geraakt. De twintig inzittenden hebben vrijwel niets gemerkt en werden per bus verder vervoerd. Dat hebben spoorbeheerder ProRail en de politie vrijdag gezegd.

Wat de oorzaak van de ontsporing is, was vrijdagochtend nog niet bekend. ProRail onderzoekt het ongeval. Het duurt zeker tot ver na het middaguur voordat de trein van vervoerder Syntus weer op de rails staat.

Door de ontsporing rijden er tussen Zutphen en Deventer en tussen Zutphen en Lochem voorlopig geen treinen maar bussen. Verder op het traject, tussen Zwolle en Deventer, reden al geen treinen als gevolg van een botsing bij Wijhe op donderdag.