PARIJS - De Parijse voorsteden waren in de nacht van donderdag op vrijdag opnieuw het toneel van geweld. Ongeveer vierhonderd auto's gingen in vlammen op, aldus politiebronnen. Bovendien staken jonge relschoppers in Trappes ten westen van Parijs 27 bussen in brand. Ook in andere steden was het onrustig. Het was de achtste achtereenvolgende gewelddadige nacht.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Vijf agenten raakten lichtgewond nadat zij met stenen waren bekogeld. De politie heeft meer dan dertig mensen in voorlopige hechtenis genomen. Een auto van de oproerpolitie CRS werd beschoten, maar er waren minder gewelddadige confrontaties tussen politie en jongeren. Bij het aanbreken van de ochtend keerde de rust enigszins terug.

Dijon

Het was de achtste avond op rij dat het onrustig was. Ook in de oostelijke stad Dijon, in het westelijke departement Seine-Maritime en in het departement Bouches-du-Rhône (zuidoosten) werden auto's in brand gestoken.

De regering heeft 1300 agenten ingezet om het geweld in te dammen. "Het herstellen van de openbare orde heeft de prioriteit. Wij accepteren dergelijke geweldsuitbarstingen niet, maar zullen tevens een dialoog aangaan om oplossingen te vinden", zei premier De Villepin, die er een reis naar Canada voor afzegde.

Chirac

President Chirac riep woensdag al op tot kalmte. De oppositie zegt dat minister Sarkozy van Binnenlandse Zaken de rellen heeft aangewakkerd door zijn harde woorden. De minister zei kort voor het begin van de rellen een "oorlog zonder genade" te zullen gaan voeren tegen criminelen en opstandige jongeren in de voorsteden. Donderdagavond zei Sarkozy dat de onlusten 'perfect zijn georganiseerd'.

Immigranten

In de flats van de voorsteden wonen veel immigranten uit Afrika. De werkloosheid onder jongeren loopt in sommige gemeenten op tot 44 procent. Door kortingen op subsidies verkeren veel verenigingen en sportclubs in problemen. De bewoners klagen over discriminatie en racisme.

De rellen braken vorige week uit in Clichy-sous-Bois nadat twee jongens die zich voor de politie hadden verstopt in een transformatorhuisje, waren geëlektrocuteerd. Een derde raakte ernstig gewond. De autoriteiten ontkennen dat de politie de jongens achtervolgde.