Ruim zestig activisten hebben dinsdagavond de Noordersluis in IJmuiden geblokkeerd, meldt Greenpeace Nederland in een persbericht. De actievoerders uit Brazilië en Europa willen zo samen met Greenpeace voorkomen dat het megaschip Crimson Ace 60 miljoen kilo soja uit Brazilië kan lossen. Meer dan 85 procent van de lading is bestemd voor veevoer, aldus Greenpeace.

Aan de sluisdeur in IJmuiden hangt een 40 meter lang spandoek met de tekst: "EU: Stop Nature Destruction Now". Op het water varen rubberboten waarop actievoerders spandoeken in hun eigen taal laten zien. Voor de sluisdeuren drijven verder grote kubussen met de boodschap "Protect Nature" en de namen van ruim tienduizend Europese Greenpeace-sympathisanten die de actie steunen.

Op het Greenpeace-zeilschip Beluga bevinden zich leiders van oorspronkelijke bewoners van Brazilië. "Wij zijn van ons land verdreven en onze rivieren zijn vervuild met gif, allemaal om ruimte te maken voor grootschalige landbouw", zegt Alberto França Dias, leider van het Terena-volk uit de deelstaat Mato Grosso do Sul.

Europa is medeverantwoordelijk voor de verwoesting van Brazilië, vindt Terena. Hij roept de Europese ministers ertoe op te zorgen voor wetgeving die deze situatie kan veranderen. "Niet alleen om de rechten van de oorspronkelijke bewoners van Brazilië veilig te stellen, maar ook voor de toekomst van onze planeet."

Greenpeace: 'Natuur gaat eraan voor onze kiloknallers'

"De natuur gaat eraan voor onze kiloknallers, terwijl we haar juist zo hard nodig hebben om de aarde leefbaar te houden", aldus Greenpeace Nederland-directeur Andy Palmen. "Nederland is de poort van Europa voor de import van producten als soja, waarvoor natuur wordt verwoest en mensenrechten worden geschonden."

Palmen maakt zich sterk voor nieuwe wetgeving. "Via Nederlandse havens kunnen verwoestende producten onbelemmerd Europa binnenkomen. De aanvoer van Russische olie gaat gewoon door, maar ook soja waarvoor natuur verdwijnt, wordt met open armen ontvangen. We hebben een sterke Europese bossenwet nodig die hier een einde aan maakt."

Bossenwet moet hele keten traceren

Greenpeace wil dat de wet het mogelijk maakt om volledig te traceren waar soja, rubber, mais en andere producten zijn geproduceerd, verwerkt en verhandeld. De wet moet niet alleen bescherming bieden aan bossen, maar aan alle cruciale ecosystemen, aldus de natuurbeschermingsorganisatie. Ook de rechten van oorspronkelijke volkeren en lokale gemeenschappen moeten gegarandeerd zijn.

Greenpeace eist verder dat Europese investeerders geen bedrijven financieren die de regels overtreden. De Europese milieuraad vergadert op 28 juni over een wetsvoorstel voor ontbossingsvrije producten. Nederland wordt daar vertegenwoordigd door minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).