DEN HAAG - De werkkamer van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) op het ministerie van Justitie in Den Haag is beschoten. Wapenexperts van Defensie denken dat het schot is gelost vanuit een gebouw aan de overkant. Dat heeft RTL Nieuws donderdagavond gemeld. Haagse bronnen bevestigen het bericht.

Verdonk was niet aanwezig op het moment van de beschieting. Volgens RTL kwam de bewindsvrouw woensdag vanwege de beschieting in een kogelvrij vest naar de herdenking van de moord op Theo van Gogh.

De woordvoerder van het ministerie van Justitie kon niet ingaan op de kwestie. Hij wees op de verklaring die eerder op de dag is verspreid. Daarin staat dat de politie onderzoek doet naar de beschadiging van een raam van de werkkamer. De politie wil weten of de beschadiging is veroorzaakt door een projectiel en zo ja, om wat voor voorwerp het dan gaat.

Aangifte

De werkkamer van Verdonk bevindt zich in het gebouw van het departement aan de Schedeldoekshaven. Het ministerie heeft bij de politie aangifte gedaan van de beschadiging. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is betrokken bij het onderzoek. De beschadiging is onlangs geconstateerd. Wanneer dat was en om wat voor beschadiging het precies gaat, kon de woordvoerder niet zeggen.

Beveiliging

Verdonk krijgt al lange tijd persoonlijke beveiliging wegens bedreigingen aan haar adres. Eind september werd ze nog op straat bespuugd tijdens een gezinsuitje in Amsterdam. Een beveiliger die haar vergezelde, kon de 19-jarige dader meteen in zijn kraag grijpen. Over het motief van de man is niets bekend.

Vorig jaar zomer werd de bewindsvrouw besmeurd met ketchup tijdens een werkbezoek aan Amsterdam. De ketchup kwam op haar rok terecht. De twee vrouwen die dat hadden gedaan, spraken van een ludieke protestactie. De rechter veroordeelde hen tot elf dagen celstraf.