HUIS TER DUIN - Tijdens de eerste editie van het Binnenlands Bestuur OverheidsBal is Job Cohen uitgeroepen tot Beste Burgemeester van de afgelopen 25 jaar. Dat heeft de organisatie donderdagavond bekendgemaakt.

De Amsterdamse burgemeester ontving in Grand Hotel Huis ter Duin een Athena, een prijs die geldt als teken van waardering van vakgenoten en professionals bij de overheid. Voor de prijs waren drie burgemeesters genomineerd. Naast Cohen waren dat burgemeester Ronald Bandell van Dordrecht en oud-burgemeester Jan Mans van Enschede.

Integriteit

Cohens vakbroeders kozen hem omdat hij "een monument van integriteit is en leiderschap op een introverte manier waar maakt". De Nederlandse burgemeesters vinden hem ook de beste burgemeester van de afgelopen kwart eeuw omdat "hij zich niet laat leiden door wat de pers vindt" en omdat hij "op een heel evenwichtige en stabiele manier leiding geeft". Voor het publiek, de lezers van het blad Binnenlands Bestuur, was Johan Stekelenburg de beste. De overleden oud-burgemeester van Tilburg blijft bij het lezerspanel Job Cohen net voor.

Op het Overheidsbal 2005 werd ook een Athena uitgereikt aan de 24-jarige Carla van Ee als 'Beste overheidstrainee van het jaar'. Haar idee 'Kom kiezen, krijg burgerbudget' kreeg ze toen ze bij de gemeente Zoetermeer nota's schreef over burgerparticipatie.

Beste praktijkvoorbeeld

'Operatie Hartslag' in Heerlen, dat gaat over handhaving van normen in buurten en wijken, kreeg een Athena voor 'Beste praktijkvoorbeeld van het jaar'. De prijs werd uitgereikt door minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing. Het Overheidsbal moet een jaarlijks terugkerend gala worden.