ROTTERDAM - Alle penitentiaire inrichtingen van Rotterdam, inclusief de twee detentieboten en het uitzetcentrum op Rotterdam Airport, worden onderzocht op veiligheid. Burgemeester Opstelten van Rotterdam heeft hiertoe opdracht gegeven naar aanleiding van de brand in het cellencomplex op Schiphol. Hierbij kwamen vorige week elf mensen om het leven.

Opstelten heeft dit de raadscommissie voor Bestuur en Veiligheid donderdagavond laten weten. De burgemeester ging in op vragen van fractievoorzitter Theo Cornelissen van de SP over de brandveiligheid. Het resultaat van het onderzoek wordt nog deze maand verwacht. De burgemeester zal de uitkomst aanbieden aan minister Donner van Justitie.

Rotterdam telt zeven inrichtingen waarin mensen zijn opgesloten. Cornelissen wilde weten hoe het met de brandveiligheid is gesteld op de twee detentieboten waar illegale vreemdelingen zijn opgesloten en in het uitzetcentrum op de Rotterdamse luchthaven waar vreemdelingen zijn gedetineerd in afwachting van hun uitzetting.

Centrale ontgrendeling

Volgens Opstelten voldoen alle inrichtingen aan eisen van brandveiligheid, zoals de aanwezigheid van sprinklerinstallaties, brandmeldinstallaties en ontruimingsplannen. Ook zijn alle vergunningen in orde. Een centraal ontgrendelingssysteem ontbreekt. "De complexen zijn bedoeld om mensen binnen te houden. Bij centrale ontgrendeling kan een situatie ontstaan dat in bewaring gestelde personen tegenover bewakers komen te staan. Gezien het karakter van de inrichting is dit ongewenst", aldus Opstelten.

Over hoeveel mensen er op de twee detentieboten in de Rotterdmamse Merwehaven verblijven was wat onduidelijkheid. De vergunning is gebaseerd op 960 mensen in cellen van twee, vier of zes personen. Volgens cijfers van het ministerie van Justitie gaat het om 760 gedetineerde vreemdelingen. Burgemeeser Opstelten zei donderdag dat er nu 717 plaatsen zijn bezet, inclusief de overloop van Schiphol na de brand.

Aanbevelingen

Hoewel volgens Opstelten alles in orde is, doet hij toch enkele aanbevelingen, zoals dagelijks toezicht op de naleving van de vergunningen, instructie aan nieuw personeel over de brandveiligheidseisen en tenminste een keer per jaar het houden van een ontruimingsoefening. Deze oefening was tot nu toe niet in het uitzetcentrum gehouden en zal alsnog deze maand plaatshebben.