MEXICO-STAD/MERIDA - De orkaan Isidore is zondagnacht met windsnelheden die opliepen tot 200 kilometer per uur over het Mexicaanse schiereiland Yucatán geraasd. Volgens de eerste berichten zijn daarbij vier mensen om het leven gekomen.

De orkaan heeft enorme schade op het schiereiland aangericht. Langs de kust werden bomen en elektriciteitsmasten uit de grond gerukt en liepen woningen zware schade op. Ruim 70.000 mensen zijn hun huizen ontvlucht voor de orkaan. De gouverneur van Yucatán waarschuwde dat de aangerichte schade waarschijnlijk groter is dan de ravage die de beruchte wervelstorm Gilbert in 1988 op het schiereiland aanrichtte.

Yucatán kent veel oude Maya-ruïnes. Ook de 16e eeuwse stad Merida, met de oudste kathedraal van Noord- en Zuid-Amerika, is getroffen door hevige regenbuien. Het water staat er in de straten. Veel gebouwen liepen lichte schade op. Lokale media meldden vier doden door verkeersongevallen. Het oliebedrijf Pemex haalde ruim mensen van boorplatforms.

Isidore heeft iets aan kracht ingeboet terwijl zij over het land raast. Weerkundigen verwachten dat de orkaan via het westen terugkeert naar de Golf van Mexico om dan met hernieuwde kracht de oostkust van Mexico te treffen.