LONDEN - Een Japans schoolmeisje heeft haar moeder maandenlang vergiftigd en daarvan een logboek bijgehouden op internet als eerbetoon aan de Britse seriemoordenaar Graham Young. Net als Young, die bekend staat als de Teacup Poisoner ('theevergiftiger'), diende ze haar moeder het rattengif thalium toe, meldde de Britse krant The Times donderdag.

Het 16-jarige meisje verhoogde steeds de dosis en hield in haar logboek bij hoe haar moeder leed. "Mijn moeder heeft voor het eerst hallucinaties gekregen. Ze lijkt te lijden onder insecten die niet bestaan en witte schaduwen bij de deur." Het meisje 'oefende' bovendien op dieren, waaronder een kat. "Om een levend wezen te doden. Het moment dat het mes ergens indringt. De warmte van het bloed. De kleine zucht. Het geeft me allemaal voldoening."

Het meisje dat is gearresteerd na een tip van haar broer, kwam openlijk uit voor haar bewondering voor Young. Haar moeder ligt in coma en verkeert in levensgevaar.

Logboek

Het logboek herinnert aan het dagboek van Young, die eveneens gedetailleerd bijhield hoe zijn slachtoffers bezweken aan dagelijkse doses thalium. Young vergiftigde op 14-jarige leeftijd zijn stiefmoeder, vader, zus en vriend. Zijn stiefmoeder bezweek aan de thalium, waarop Young in 1962 werd opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Toen hij daar in 1971 uitkwam, hervatte hij zijn macabere praktijken. Hij deed thalium in de theekopjes van vijf collega's, waardoor twee mannen uiteindelijk overleden.

Young diende ook zichzelf kleine doses van het rattengif toe, kennelijk om de verdenking van zichzelf af te wenden. Het Japanse meisje deed hetzelfde, maar heeft wel tegen de politie gezegd dat haar moeder aan thaliumvergiftiging lijdt. Ze ontkent alle betrokkenheid.

Young kreeg voor zijn theevergiftigingen levenslange gevangenschap. Hij overleed in 1990. De film The Young Poisoner's Handbook uit 1995 was gebaseerd op zijn leven.