BERLIJN - De roodgroene regeringscoalitie onder leiding van bondskanselier Gerhard Schröder lijkt de verkiezingen in Duitsland nipt te hebben gewonnen. Volgens de laatste prognoses van de publieke zenders ARD en ZDF kunnen de sociaal-democratische SPD en de Groenen op 304 tot 307 zetels in de Bondsdag rekenen tegen de christen-democratische CDU/CSU en de liberale FDP 296 tot . De opkomst was met ongeveer 79 procent 3 procentpunten minder dan vier jaar geleden.
Gerhard Schröder

De christen-democratische leider
Edmund Stoiber

Winst Groenen

Behalve de christen-democraten heeft ook de milieupartij de Groenen flink gewonnen. De partij, die in de peilingen steevast op procent stond, zou ongeveer 8,6 procent hebben gekregen. Dat is bijna 2 procentpunten meer dan bij de verkiezingen van 1998.

De liberale FDP won ruim 1 procent en kwam op ongeveer 7,4 procent. Deze partij heeft waarschijnlijk schade geleden door de affaire rond vice-voorzitter Möllemann, die van antisemitisme is beschuldigd. Het partijbestuur heeft hem zondag gevraagd zijn bestuursfunctie neer te leggen.

PDS

Voor de PDS, de opvolger van de communistische partij in de DDR, lijken de verkiezingen op een fiasco uit te draaien. De partij bleef met ongeveer 4 procent van de stemmen onder de kiesdrempel van 5 procent. Ook zal zij er volgens de prognoses niet in slagen drie districten te winnen.

Als dat wel het geval zou zijn, zou alles anders komen te liggen. De partij zou met deze zogeheten Direktmandaten toch de kiesdrempel halen en tussen 15 tot 20 zetels kunnen krijgen, waardoor CDU/CSU en FDP enerzijds en SPD en Groenen anderzijds zeker geen meerderheid zouden hebben.

Volgens de laatste prognoses zou de CDU/CSU 249 tot 252 zetels in de Bondsdag gaan bezetten. De SPD krijgt 249 tot 252 zetels, de Groenen 55 en de FDP 47 of 48. De twee PDS-leden die in Berlijn een kiesdistrict hebben gewonnen, komen ook in de Bondsdag. De overige achttien partijen die aan de verkiezingen deelnamen, wisten de kiesdrempel niet halen.

Stoiber

Stoiber eiste de overwinning op. Hij sprak van een groots resultaat. Dat hadden de christen-democraten volgens hem vooral te danken aan het feit dat ze in hun campagne het accent hebben gelegd op de juiste thema's, vooral de strijd tegen de werkloosheid.

In Duitsland zijn meer dan vier miljoen mensen werkloos. Toen zijn regering in 1998 aantrad, beloofde Schröder dat hij het aantal mensen zonder werk aanzienlijk zou terugbrengen, maar er zijn nu ongeveer evenveel werklozen als vier jaar geleden.

Overstromingen

Schröder stond in mei op een grote achterstand. Maar door zijn kordate optreden bij de overstromingen in het oosten van Duitsland en zijn afwijzing van Duitse deelname aan een Amerikaanse militaire actie in Irak wist hij vele stemmen terug te winnen.

Hij zei zondagavond optimistisch te zijn, dat hij kan blijven regeren. "Meerderheid is meerderheid. En als wij die hebben, zullen we die gebruiken", aldus de bondskanselier. Door de smalle marges werden de zogeheten 'Überhang-Mandate' belangrijk. De Duitsers brengen twee stemmen uit, een op een kandidaat van hun district en een op een landelijke lijst.

De landelijke lijst bepaalt de zetelverdeling in de Bondsdag. Maar als er meer kandidaten in districten zijn gekozen dan waarop een partij volgens de tweede stemmen recht heeft, komen die kandidaten toch in de Bondsdag. Zo kreeg de SPD in 1998 dertien extra zetels in de Bondsdag.