BERLIJN - In Duitsland is de zogenoemde grote coalitie van sociaaldemocraten en christendemocraten ook woensdag weer een stap dichterbij gekomen. Tevens deed de sociaaldemocratische SPD haar best interne problemen zo snel mogelijk op te lossen.

Vertegenwoordigers van SPD en CDU/CSU kwamen tijdens overleg over de toekomstige samenwerking overeen dat zij de btw van 16 naar 18 procent gaan verhogen, meldden Duitse media. Een definitief besluit valt op het einde van het coalitieoverleg, dat midden november moet zijn afgerond. Een hogere btw is nodig om het gat in de begroting te verkleinen. Een tijdstip voor invoering zou nog niet zijn vastgesteld.

Ook op andere gebieden kwamen de CDU/CSU en SPD nader tot elkaar. Zij willen vanaf 2008 de huidige kinderbijslag door een inkomensafhankelijke vergoeding vervangen.

Stemmen

De successen van de onderhandelingen werden nog enigszins overschaduwd door de problemen binnen de SPD na het aangekondigde vertrek van partijvoorzitter Müntefering. Om de crisis te beteugelen, heeft het SPD-bestuur woensdagavond de premier van de Oost-Duitse deelstaat Brandenburg, Matthias Platzeck, tot opvolger genomineerd. Op 15 november zal tijdens een partijdag in Karlsruhe over zijn nominatie worden gestemd.

Platzeck maakte woensdagavond de namen van vijf gewenste plaatsvervangers bekend. De gedoodverfde SPD-voorzitter wil onder anderen de toekomstige minister van Financiën, Peer Steinbrück, als vicevoorzitter. SPD-afgevaardigde Hubertus Heil moet de nieuwe secretaris-generaal worden.

Platzeck wilde eigenlijk ook de linkse Andrea Nahles als plaatsvervanger, maar de omstreden politica zag daar op het laatste moment vanaf. Woensdagavond werd Elke Ferner, voorzitter van de vrouwenafdeling van de SPD, als haar vervanger naar voren geschoven.

Nahles had eigenlijk secretaris-generaal van de SPD willen worden. Het partijbestuur had Nahles maandag voor die post genomineerd en daarmee de gewenste kandidaat van partijvoorzitter Müntefering terzijde geschoven. Uit onvrede daarover besloot Müntefering zich niet meer herkiesbaar te stellen voor het voorzitterschap op het komende partijcongres midden november.

Boze Müntefering-aanhangers verweten Nahles dat zij de voorzitter had "verraden". Zij verklaarde daarop dat zij niet per se secretaris-generaal wilde worden. Woensdagavond trok de beschadigde Nahles zich verder terug.

Vertrekkend voorzitter Müntefering hoopt op een functie in het beoogde kabinet van bondskanselier Angela Merkel als minister van Werkgelegenheid en vicekanselier.