PARIJS - Ondanks een oproep tot kalmte van president Chirac is het woensdag in verscheidene Parijse voorsteden voor een zevende avond op rij tot ongeregeldheden gekomen tussen groepen - meest allochtone - jongeren en de oproerpolitie. In negen gemeentes noordelijk en noordoostelijk van Parijs was het onrustig.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Zeker veertig auto's en twee bussen gingen in vlammen op. In Bobigny werd een winkelcentrum deels verwoest en het personeel aangevallen. Drie scholen en een postkantoor raakten beschadigd. Een autoshowroom werd in brand gestoken en jongeren belegerden kortstondig een politiebureau in Aulnay-sous-Bois. De politie verrichtte vijftien arrestaties. De grootste politievakbond wil dat de regering het leger inzet in de arme voorsteden.

Franse ministers hadden woensdagavond crisisoverleg, maar er zijn geen details over naar buiten gebracht. Eerder probeerde Chirac de gemoederen te bedaren. Hij waarschuwde voor een gevaarlijke escalatie van de rellen. "De wet moet worden toegepast in een geest van dialoog en respect." Als dat niet gebeurt, dreigt een "gevaarlijke situatie", zei hij.

Villepin

Premier Dominique de Villepin zei in het parlement dat een kleine ontwrichtende minderheid niet moet worden verward met de meerderheid van de jongeren die wil integreren in de maatschappij. De premier heeft in verband met de ongeregeldheden een bezoek aan Canada afgezegd. Hij wil de overheidsacties tegen de rellen in eigen persoon leiden.

Uitschot

Binnen het kabinet is verdeeldheid over de aanpak van de crisis. De minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy omschreef de relschoppers eerder als 'uitschot' en pleit voor een hard optreden van de politie. Er is veel kritiek op de aanpak van Sarkozy. Zo sprak minister Azouz Begag openlijk zijn afkeuring uit over het taalgebruik van Sarkozy.

Sommige burgemeesters hebben al laten weten Sarkozy liever niet meer te zien in hun voorsteden omdat de situatie daardoor alleen maar zou verergeren. Toch ging de minister in de nacht van woensdag op donderdag naar Bobigny. Gevolgd door een horde cameralieden en fotografen liet hij zich op de hoogte stellen van de laatste ontwikkelingen door de politie.

De rellen braken vorige week donderdag uit in Clichy-sous-Bois nadat twee jongens die zich voor de politie hadden verstopt in een transformatorhuisje, waren geëlektrocuteerd. Een derde raakte ernstig gewond. In Clichy-sous-Bois in het departement Seine-Saint-Denis wonen veel immigranten. Sindsdien is het elke avond tot rellen gekomen. De onrust verspreidde zich dinsdagavond voor het eerst naar andere departementen.