PARIJS - Een wetsontwerp om roken te verbieden op werkplekken en in openbare gelegenheden in Frankrijk, heeft het niet gehaald. In het Franse parlement kreeg het voorstel niet genoeg steun van de centrumrechtse regeringspartij UMP.

Het was juist een UMP-afgevaardigde, Yves Bur, die het voorstel had ingediend. Maar een van zijn partijgenoten die tegenstemde zei dat het voorstel te ver ging. "Met botte verboden kun je gedrag niet veranderen", zei Bernard Accoyer van UMP, de partij van de Franse president Jacques Chirac.

Sigaretten

Ongeveer een derde van de Fransen rookt. De afgelopen jaren zijn een aantal maatregelen genomen die ogenschijnlijk zijn bedoeld om het roken tegen te gaan. Zo is de import van meer dan tien pakjes sigaretten verboden en zijn de accijnzen verhoogd.

Volgens critici zijn deze maatregelen in werkelijkheid bedoeld om de import van goedkopere tabak uit het buitenland tegen te gaan en de staatskas te spekken.

Verbod

De tabaksindustrie en de horeca in Frankrijk verzetten zich fel tegen een rookverbod in onder meer restaurants en cafés. Overigens blijkt uit peilingen dat een ruime meerderheid van de Fransen, zowel rokers als niet-rokers, voor het instellen van een dergelijk verbod is. In de Europese Unie is roken op publieke plaatsen tot nu toe alleen in Italië, Noorwegen, Zweden, Ierland en Malta verboden.