AMSTERDAM - De twee mannen die dinsdag wegens vermeend verdacht gedrag uit een trein in Amsterdam werden gehaald, voerden op het toilet een islamitisch reinigingsritueel uit. Ze werden aangehouden nadat de politie was gebeld door reizigers die vonden dat de twee zich verdacht gedroegen. "We zijn behandeld als terroristen", zei een van de aangehouden mannen woensdag tegen het ANP. Zijn broer, die niet in de trein zat, had eerder al NU.nl benaderd om het relaas van de twee mannen te doen.

"Ik wil niet zeggen dat ik er helemaal geen begrip voor heb. Maar ze hadden ook de trein in kunnen komen om ons te ondervragen. Er waren tal van andere manieren om het te doen. Toch hebben ze gekozen voor de grootschalige aanpak", stelde de aangehouden 18-jarige man uit Amsterdam, die anoniem wil blijven. "Er zijn veel mensen bang gemaakt, ik ook. En dat was niet nodig geweest."

Incident

Door het incident ontstond tijdens de avondspits tot ver buiten Amsterdam chaos op het spoor. Tientallen treinen konden niet verder rijden, terwijl honderden vertraging opliepen. Tienduizenden reizigers werden volgens de Nederlandse Spoorwegen gedupeerd.

"We zaten gewoon in de trein, we hadden gewoon een kaartje. We moesten bidden en zochten een toilet om ons te reinigen. Het eerste toilet was niet echt schoon, dus zijn we doorgelopen naar het tweede. Daar is mijn vriend als eerste naar binnen gegaan. Toen hij klaar was, ging ik naar binnen. Daarna zijn we door de trein gaan lopen om een rustige plek te vinden om te bidden. Tijdens hun zoektocht naar een rustige plek hadden ze hun bagage meegenomen. "Daar zaten kleren en eten in."

Geboeid

De twee waren gekleed in djellaba's en keerden terug uit Bonn, waar ze de ramadan in een moskee hadden doorgebracht. Toen alle reizigers de trein moesten verlaten, werd de Amsterdammer door twee mannen vastgepakt, geboeid, geblinddoekt en afgevoerd naar het hoofdbureau van politie in de hoofdstad. "We zijn goed behandeld. Alleen toen we afgevoerd werden, gebeurde dat een beetje hardhandig."

Op het politiebureau zijn ze "enkele uren" verhoord. Rond acht uur werden ze vrijgelaten. Of hij stappen gaat ondernemen tegen de politie, weet hij niet. "Ik kan het nog nauwelijks bevatten. Maar mijn broer is jurist, dus ik ga daarover nog wel met hem overleggen."