AMSTERDAM - Vader Johan van Gogh sprak woensdagmiddag tijdens de bijeenkomst in Hotel Arena vol lof over alle aandacht die de moord op zijn zoon heeft gekregen. "Er ging geen dag voorbij of er werd over Theo geschreven, ook de internationale pers. Zelfs president Bush noemde zijn moeder in een toespraak."

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Vader Van Gogh sprak voorafgaand aan een discussiebijeenkomst die in het kader van een jaar na de moord op de regisseur plaatsvond. Hij bedankte in zijn toespraak het Openbaar Ministerie dat zich rondom het proces van Mohammed B. "zeer tegemoetkomend heeft getoond".

Brieven

Ook sprak vader Van Gogh een woord van waardering over de vele brieven die de familie heeft gekregen over hun zoon, vaak hilarisch en ontroerend. "Die hebben ons goed gedaan." Hij blikte verder terug op de wijze waarop zijn zoon het afgelopen jaar nog onder de aandacht is geweest, onder meer door de vele vertoningen van de door de regisseur gemaakte films.

Op de bijeenkomst sprak ook burgemeester Cohen. Behalve de ouders van Theo van Gogh waren ook Tweede Kamerlid Hirsi Ali, minister Verdonk (Integratie) en korpschef Welten van Amsterdam aanwezig. De zoon van Van Gogh, Lieuwe, en zijn moeder Heleen lieten verstek gaan.

Onwaarheden

Johan van Gogh maakte eveneens van de gelegenheid gebruik om een aantal zaken recht te zetten. De laatste weken hebben de media volgens hem veel onwaarheden geschreven. "Om te beginnen hebben wij een jaar geleden geen enkele bemoeienis gehad met de sprekers op de Dam. Booij kletste onzin dat wij Verdonk niet op de Dam wilden. We hebben dat juist van harte toegejuicht." Van Gogh doelde daarmee op Lennaert Booij die op de dag van de moord de lawaaidemonstratie aan elkaar praatte.

Ook ontstond er enige roering toen bleek dat de ouders van Van Gogh niet naar de ochtendherdenking in de Linnaeusstraat wilden komen. Volgens vader Van Gogh was al besloten dat hij en zijn vrouw naar de middagbijeenkomst zouden gaan. Het was volgens hem gewoonweg te veel, omdat zij dan al in alle vroegte van huis moesten vertrekken.

Stampij

"Het was niet omdat we de herdenking niet kies vonden, maar het was voor ons teveel." De stampij over de komst van premier Balkenende was volgens hem eveneens niet nodig geweest. "Hij belde en mijn vrouw heeft hem toen gezegd dat hij het vooral moest doen, maar dat hij ons er niet zou treffen."