MADRID - Het gebrek aan zwaartekracht in de ruimte veroorzaakt aanzienlijk hersenbeschadigingen en gedragsstoornissen bij dieren. Dat concluderen Spaanse onderzoekers na testen met ratten.

De onderzoekers voerden in samenwerking met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA testen uit met ratten die in 1998 in ruimteveer Columbia zestien dagen in de ruimte verbleven.

Na terugkomst bleek dat de proefdieren beschadigde zenuwcellen hadden en dat de hormoonhuishouding van de ratten in de war was. De vrouwtjesratten verloren hierdoor hun moederinstinct waardoor ze hun nakomelingen lieten verhongeren.

De onderzoekers verklaarden zondag op een persconferentie dat uit de testresultaten niet kan worden afgeleid of ook mensen die in de ruimte verblijven soortgelijke klachten ontwikkelen. Ze stelden dat de hersenen van de proefdieren nog niet volledig waren ontwikkeld omdat het jonge ratten waren terwijl astronauten volwassen zijn. Ze voegden daaraan toe dat een periode van zestien dagen voor een rat gelijk staat aan meerdere mensenjaren.