AMSTERDAM - De twee mannen die dinsdag gekleed in djellaba's uit een ICE-trein in Amsterdam zijn geplukt, voerden geloofsrituelen uit op het treintoilet. Dat zegt een broer van een van de mannen tegenover NU.nl. "Ze gebruikten het toilet om zichzelf te reinigen volgens islamitisch gebruik. Dat duurt nou eenmaal wat langer dan een gewoon toiletgebruik." Het tweetal gedroeg zich volgens de politie verdacht omdat ze meerdere malen naar de wc gingen en rommelden met bagage.

De twee mannen, afkomstig uit Amsterdam en Den Haag, waren op weg naar huis vanuit Duitsland. Vanaf begin oktober verbleven de mannen op uitnodiging van een moskeebestuur in Bonn wegens Ramadan-activiteiten. Volgens het familielid hielden de twee Nederlanders 'nachtgebeden' en lazen ze voor uit de Koran.

Het tweetal sloeg een aanbod van het moskeebestuur af om ze per auto naar huis te brengen. "Ze wilden de organisatie niet tot last zijn. Het moskeebestuur heeft ze daarom uit dank twee treintickets gegeven", verklaart het familielid.

Bidden

In de trein bleken de mannen op zoek te zijn naar een ruimte om in stilte te kunnen bidden. Medereizigers vonden het gedrag verdacht en alarmeerden het treinpersoneel. Rond 15.45 uur zette de politie de ICE-trein stil, even buiten het Centraal Station van Amsterdam. De politie liet de mannen na een kort verhoor gaan.

De politie benadrukte dinsdagavond dat het goed is dat passagiers in dit soort situaties alarm slaan. "Dat vragen we ook van mensen. Dit gedrag was anders dan normaal. Godzijdank bleek er niets te zijn", aldus de zegsman.