DEN HAAG - De Belastingdienst heeft 5,1 miljoen aanvragen ontvangen voor de zorg- en huurtoeslag, de tegemoetkomingen vanaf volgend jaar in de kosten voor zorg en huur. Dat heeft de fiscus woensdag bekendgemaakt. Tot dinsdag konden burgers een aanvraag indienen om er zeker van te zijn dat de financiële tegemoetkoming in december op de rekening staat.

Bij de zorgtoeslag heeft bijna 85 procent van de potentiële doelgroep de aanvraag tijdig teruggestuurd, bij de gecombineerde aanvraag huur- en zorgtoeslag is dat 100 procent. Staatssecretaris Wijn (Financiën) toonde zich heel tevreden. "Nederland is massaal in actie gekomen om de nieuwe zorgtoeslag aan te vragen."

Het aanvragen van de toeslagen voor 2006 kan nog tot 1 april 2007. Wie nog voor 1 december van dit jaar een aanvraagformulier opstuurt, krijgt in januari een dubbele uitbetaling.

Behalve de zorg- en huurtoeslag konden ouders voor 1 november ook de kinderopvangtoeslag aanvragen. De Belastingdienst ontving 145.000 aanvragen, ongeveer 75 procent van het totaal.