HILVERSUM - Volgens veel Nederlanders (68 procent) kunnen de burgers tegenwoordig niet meer zeggen wat ze willen. Meer dan de helft (52 procent) denkt dat dat komt door de moord op Theo van Gogh. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 1300 mensen door bureau Motivaction in opdracht van het actualiteitenprogramma Netwerk.

De helft van de ondervraagden denkt dat Nederlanders zich over het algemeen nog wel vrij voelen om hun mening te geven, maar dan vooral in de eigen huiskamer. Ruim tweederde (69 procent) denkt dat Nederlanders zich daar helemaal vrij voelen. Op straat (50 procent) en in de politiek (44 procent) is dat veel minder.

Christenhond

De ondervraagden waren uitgesproken over bepaalde opmerkingen die niet kunnen. Zo wordt het noemen van homoseksualiteit als een besmettelijke ziekten door 90 procent onacceptabel genoemd. Iemand voor christenhond uitmaken en de islam achterlijk noemen scoorden ook hoog met respectievelijk 80 en 74 procent. Ruim tweederde van de deelnemers aan de enquête noemt het onacceptabel om iemand voor geitenneuker uit te maken.

Als wel acceptabel worden opmerkingen gezien als Nederland vol noemen en oproepen doen voor de doodstraf.