JAKARTA - In de Indonesische hoofdstad Jakarta is maandagochtend een auto met explosieven ontploft bij een ambassadegebouw van de Verenigde Staten. Het gebouw is in gebruik als onderkomen van ambassadepersoneel. Een van de vermeende daders is bij de aanslag om het leven gekomen.

De ontploffing deed zich rond 03.30 voor. Volgens de politie gaat het om een bom die te vroeg is afgegaan. Een van de inzittenden van het voertuig verloor daarbij het leven. De bestuurder van de auto, die door de politie is gearresteerd, raakte gewond. Een eerdere verklaring van een politiewoordvoerder dat een van de aanslagplegers na de explosie zou zijn doodgeschoten door agenten, werd later ontkend door de politie.

Na de explosie ramde de auto een elektriciteitspaal. De ontploffing veroorzaakte geen noemenswaardige schade aan omliggende gebouwen. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde maandagochtend dat er momenteel geen ambassadepersoneel in het gebouw is ondergebracht.

Het hoofd van de politie in Jakarta wil nog geen verband leggen tussen de ontploffing en recente dreigementen voor aanslagen die de afgelopen tijd bij de Amerikaanse ambassade in de Indonesische hoofdstad zijn binnengekomen. De ambassade sloot rond 11 september enige tijd de deuren uit vrees voor aanslagen maar ging vorige week weer open.