AMSTERDAM - Niet alle regio's in Nederland zijn goed voorbereid op een een wereldwijde griepuitbraak. De draaiboeken die klaarliggen zijn in de helft van de gevallen nog niet uitgewerkt. Dat blijkt woensdag uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De regio Zeeland schiet volgens de IGZ 'in ernstige mate' tekort. Daar zouden volgens de inspectie bij een grieppandemie grote risico's voor de gezondheid ontstaan.

Voorbereidingen op epidemieën worden gecoördineerd door de bureaus voor Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR), die zijn verdeeld over 23 regio's. In zes regio's is de distributie van vaccins niet goed geregeld. Verder bestaat in meerdere delen van het land de kans op een tekort aan ziekenhuisbedden. Met ziekenhuizen hebben de bureaus vaak te weinig afspraken gemaakt. Met huisartsen is zelfs helemaal nog niet overlegd. De IGZ raadt de bureaus aan hun draaiboeken vaker te testen.

Van de 23 regio's zijn er nu elf die wel voldoende zijn voorbereid op een pandemie. Zes andere regio's kunnen nog dit jaar klaar zijn voor een uitbraak. Minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD) schrijft woensdag aan de Tweede Kamer dat hij tevreden is over de grote vorderingen die deze zeventien regio's in het afgelopen jaar hebben gemaakt met hun draaiboeken. De bewindsman zegt de zorg van de IGZ over de andere zes regio's te delen. Deze regio's zijn uiterlijk medio volgend jaar klaar zijn voor een eventuele griepuitbraak. De controle wordt ondertussen verscherpt.