AMSTERDAM - De moordaanslag op de Amsterdamse topcrimineel John Mieremet woensdag in Thailand, is de tweede binnen een week. Zijn voormalige advocaat Evert Hingst werd maandagavond doodgeschoten voor zijn woning in Amsterdam-Zuid. Het heeft er op zijn minst de schijn van dat beide liquidaties met elkaar te maken hebben.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De 44-jarige Mieremet werd gevreesd in de Amsterdamse onderwereld. Hij werd sinds jaar en dag beschouwd als vaste 'zakenpartner' van Sam Klepper, die in oktober 2000 werd vermoord. Mieremet en Klepper stonden bekend als het duo Spic en Span wegens hun vermeende manier van het op efficiënte wijze uitschakelen van hun tegenstanders.

Schutter

Volgens lokale media in Thailand is Mieremet om tien uur plaatselijke tijd in zijn kantoor in Bang-Lamung, een badplaats vlakbij Pattaya vermoord. Een journalist van de lokale krant Pattaya People vertelde dat de schutter, die achterop een brommer arriveerde, het kantoor van Mieremet zou zijn binnengelopen. Binnen zou de man met Mieremet hebben gesproken, mogelijk in het Nederlands. De schutter, een 'vrij grote man met een helm op', zou daarop een pistool hebben getrokken en Mieremet door het hoofd hebben geschoten.

Ook tijdens zijn aftocht zou de schutter nog enige malen op zijn slachtoffer hebben geschoten. Vervolgens liep de man rustig naar buiten, stapte op de brommer en verdween. De aanzienlijke lengte van de schutter doet vermoeden dat het niet om een Thai gaat. Mieremet zou in het gezelschap zijn geweest van een lijfwacht. Deze wist tijdig dekking te zoeken en werd niet geraakt.

Toeristenplaats

John Mieremet was bezig met een onroerendgoedproject in Bang-Lamung. De toeristenplaats groeit in rap tempo en is in trek bij projectontwikkelaars. De Amsterdammer die met zijn vriendin in het Belgische Neerpelt woonde, zou er ongeveer een jaar geleden zijn neergestreken.

Hingst

In 2002 werd Mieremet al eens neergeschoten. Hij bezocht toen een van zijn advocaten, de maandag doodgeschoten Evert Hingst, in diens kantoor aan de Amsterdamse Keizersgracht. Na het verlaten van het kantoor werd Mieremet onder vuur genomen en raakte zwaar gewond. Mieremet heeft later gezegd dat Hingst mogelijk betrokken was bij een plan om hem te vermoorden. De advocaat heeft dit altijd ontkend.

Na zijn herstel deed Mieremet een boekje open over de verwevenheid van de onderwereld met de vastgoedsector in een interview met De Telegraaf. De vorig jaar geliquideerde Willem Endstra was volgens hem de bankier van de onderwereld. Hij vermoedde dat Endstra een van de opdrachtgevers was van zijn mislukte liquidatie, samen met Heinekenontvoerder Willem H..

Aanleiding

Over de exacte aanleiding van de moordaanslag kan slechts worden gespeculeerd. Al jaren gaat het verhaal dat de reeks liquidaties is voortgekomen uit een conflict tussen Nederlandse en Joegoslavische criminelen over een partij drugs, die niet conform de regels zou zijn verhandeld. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat dit enkele conflict tot de reeks moorden heeft geleid. Het ligt meer voor de hand dat een reeks ruzies de achtergrond vormt.

Tegen Mieremet liep geen strafrechtelijk onderzoek, zo bevestigde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie woensdag. Net als Klepper is Mieremet voor de autoriteiten altijd ongrijpbaar gebleken.

Van den Heuvel

Misdaadverslaggever John van den Heuvel (Telegraaf/RTL) sprak dinsdag nog met de woensdag geliquideerde topcrimineel John Mieremet. Via de telefoon besprak Van den Heuvel met de in Thailand verblijvende Amsterdammer de aanslag op Mieremets voormalig fiscaal raadsman Evert Hingst. De geluidsband van dat gesprek laat de verslaggever donderdag horen in zijn nieuwe tv-programma 'Bureau Misdaad' (RTL5, 21.30-22.30 uur).