PARIJS - In verscheidene Parijse voorsteden is het dinsdagavond opnieuw tot ongeregeldheden gekomen, aldus de Franse autoriteiten. Circa zestig voertuigen, een reeks van afvalcontainers en een winkel gingen in vlammen op. De politie registreerde meer dan 150 brandstichtingen in onder meer Chelles, Aulnay-sous-Bois en Sevran.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De rellen braken vorige week donderdag uit in Clichy-sous-Bois nadat twee jongens die zich voor de politie hadden verstopt in een transformatorhuisje, waren geëlektrocuteerd. Een derde raakte ernstig gewond. In Clichy-sous-Bois in het departement Seine-Saint-Denis wonen veel immigranten. Hier was het dinsdagavond juist relatief rustig.

Auto's

De onrust verspreidde zich voor het eerst naar andere departementen. In Val-d'Oise ten noorden van Parijs, Seine-et-Marne in het zuidoosten en Hauts-de-Seine en Yvelines noordoostelijk van de hoofdstad werden auto's in brand gestoken en kwam het tot sporadische incidenten waarbij kleine "zeer mobiele" groepjes jongeren betrokken zijn.

Explosief

Een woordvoerder van de politie omschreef de situatie als "explosief en zeer onrustig". De jongeren bekogelden agenten en brandweerlieden met stenen. In Bondy werd een tapijtwinkel in brand gestoken. Niemand raakte hierbij gewond. In de loop van de nacht keerde de rust terug. De politie verrichtte meer dan tien arrestaties.

Sarkozy

Minister Sarkozy van Binnenlandse Zaken heeft gezegd hard te zullen optreden tegen de protesterende groepen. Hij belooft de veiligheid in de verloederde voorsteden te verbeteren. Inmiddels zijn vierhonderd politiemannen gestationeerd in Clichy-sous-Bois. Bij de schermutselingen van de afgelopen dagen zijn twintig agenten gewond geraakt.

De socialistische oppositie beschuldigt president Chirac en premier De Villepin van een "onvergeeflijke stilte" rond het geweld. Maar de kritiek richt zich vooral op de ambitieuze Sarkozy die graag president wil worden. Hij zou met zijn harde retoriek over de bestrijding van de stedelijke criminaliteit stemmen proberen te winnen bij extreemrechts.

Ongeveer dertig plaatselijke functionarissen en jongeren spraken dinsdagavond met Sarkozy. Gesproken werd over de slechte leefomstandigheden in de sterk verarmde buitenwijken en de daarbij behorende problemen voor de bewoners, aldus het ministerie. Sarkozy beloofde hulp bij de werkloosheidsbestrijding, onderwijs en infrastructuur.